Belgische rookregels de beste oplossing voor regeerakkoord

30/09/2010 16:09

Stichting Horeca Onderwijs

P E R S B E R I C H T

Breda, 30 september 2010

Belgisch rookregels 'de beste oplossing' in regeerakkoord

BREDA - Nu het algemeen rookverbod volgens het concept regeerakkoord gewijzigd zal worden, pleit Stichting Horeca Onderwijs, bij monde van directeur Andre Pols, voor de huidige Belgische rookregels, die in zijn ogen zowel de bedrijfstak als de gasten in ere laten. Bij deze aanpak wordt met name de kleine Horeca als bedrijfstak niet om zeep geholpen en blijven er toch keuzemogelijkheden bestaan voor de gasten.

Veel horecabedrijven worden sinds de invoering van het huidige rookverbod geconfronteerd met een stevige omzetdaling. Met name de kleine horecaondernemers hebben hier veel last van omdat zij geen mogelijkheden hebben om hun bedrijf van een rookvrije ruimte te voorzien. Rokende mensen blijven daarom weg, drinken nu thuis in plaats van in een café of restaurant waar deze voorziening niet aanwezig is. En dat is slecht voor deze bedrijfstak.

Om zowel aan de behoefte van de roker als die van de Horeca te voldoen, zou de Belgische oplossing volgens André Pols de meest ideale zijn. In België mag in cafés die kleiner zijn dan 50 m2 gewoon gerookt worden. Er moet dan wel een adequaat rookafzuig- of verluchtingssysteem in werking zijn die de hinder voor niet-rokers zoveel mogelijk beperkt. In België is in kleine cafe's dus geen afgesloten rookvrije ruimte vereist. Cafés die groter zijn dan 50 m2 moeten in België een aparte ruimte hebben voor niet-rokers.

In alle Belgische restaurants (en sportcentra) geldt een rookverbod, inclusief de eetcafés. Uitbaters van restaurants en eetcafés mogen wel een aparte rookkamer inrichten waar nog gerookt mag worden, maar daar mag dan niet gegeten worden. Alleen in de snacksector mag op dezelfde plaats gerookt en gesnackt worden.

Met deze regelgeving komt de Horeca niet voor onoverkomelijkheden te staan en heeft de gast altijd een keuze.

Neem voor meer informatie contact op met André Pols: 06-513.685.97 of kijk op www.sho-horeca.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.sho-horeca.nl