Gemeente Dalfsen

Dalfsen in top duurzaamheid van Nederlandse gemeenten

30-09-2010

Per 1 oktober is Dalfsen in het bezit van een gouden certificaat voor het duurzaam beheer van de openbare ruimte

Dalfsen staat niet meer alleen in Overijssel bekend als een duurzame gemeente maar verovert nu ook de rest van Nederland. Naast het vooruitstrevende Duurzaam (T)huis project kan hier het duurzame beheer van de openbare ruimte aan worden toegevoegd. Per 1 oktober is de gemeente namelijk in het bezit van een gouden certificaat voor het duurzaam beheer van de openbare ruimte.

In Nederland hebben alleen de gemeenten Wageningen en Bladel een dergelijk certificaat. Dalfsen is dus de derde gemeente in Nederland die in het bezit is van dit certificaat. Dalfsen is zelfs de eerste gemeente in Nederland die, naast het duurzame beheer van de openbare ruimte, het duurzaam beheer van het eigen materieel hieraan heeft toegevoegd.

Hoogst mogelijke niveau
Het begon allemaal in 2008 toen de gemeenteraad het meerjarenprogramma klimaat- en duurzaamheid 2009-2012 heeft vastgesteld. In dit programma is onder andere opgenomen dat de gemeente wil groeien naar het hoogst mogelijke niveau van duurzaam beheer van de openbare ruimte. De wijkteams pakten dit direct op en dat resulteerde erin dat in 2009 al het certificaat barometer duurzaam terreinbeheer niveau brons werd behaald. Door dit resultaat gesteund, werd het doel voor 2010 om te gaan voor het hoogst haalbare niveau: goud.

De criteria van het certificaat zijn ontwikkeld en worden beheerd door de landelijke Stichting Milieu Keur. Door de vele voorschriften wordt het duurzaam beheren van de openbare ruimte inzichtelijk, betrouwbaar en controleerbaar gemaakt. De controle op de daadwerkelijke uitvoering is gewaarborgd door audits.

Voor de gemeente Dalfsen betekent dat daadwerkelijk wordt bijgedragen in het terugdringen van de milieubelasting. Zo wordt het onderhoud van het openbaar groen en verhardingen op een milieuverantwoorde wijze uitgevoerd. Verder brengt het certificaat voorschriften voor de verschillende milieuthema's met zich mee, zoals:
· gebruik bestrijdingsmiddelen en meststoffen;
· voorkomen zwerfafval en hondenpoep;

· gebruik strooizout;

· onderhoud op sportvelden;

· het beheer van het machinepark;

· het bevorderen van een beleid dat gericht is op natuurwaarden en de inkoop van duurzame materialen en materieel.