Ideeën uit zorg ontwikkeld tot efficiëntieverhogende producten

30/09/2010 16:24

Pontes Medical

Ideeën uit de zorg worden ontwikkeld tot kwaliteitverhogende en efficiëntieverhogende producten

Unieke samenwerking academische ziekenhuizen en bedrijfsleven

De drie academische ziekenhuizen UMC Utrecht, VUmc en AMC zijn een hechte samenwerking aangegaan op het gebied van zorginnovatie en medische technologie. Pontes Medical is een nieuwe aanpak die concreet gestalte geeft aan de ontwikkeling van medische producten. Deze producten worden samen met commerciële partners ontwikkeld. Na marktintroductie komt dit de patiënt ten goede.

Van idee tot product

In de drie medische centra werken rond de dertigduizend medewerkers, die ieder hun eigen ideeën en oplossingen hebben voor het verbeteren van de zorg. De weg van een goed idee tot een medisch product is niet zonder obstakels. Pontes Medical zorgt voor samenwerking door kennis van de ziekenhuizen te delen met het bedrijfsleven. De kennis blijft niet binnenshuis, maar komt via nieuwe producten wereldwijd beschikbaar. Pontes Medical bouwt partnerships gericht op een renderend resultaat. Vanaf het begin is de commerciële haalbaarheid leidend. Tevens worden vroegtijdig partijen betrokken die zich committeren aan het commercialiseren van het product.

Kwaliteit en efficiëntie verhogen door open innovatie

De producten die Pontes Medical ontwikkelt, dragen bij aan betere diagnose en behandeling van patiënten, en efficiëntie van de zorg. Het Latijnse woord 'pontes' betekent bruggen. De projectleiders zijn bruggenbouwers tussen specialisten, onderzoekers en zorgverleners enerzijds en het bedrijfsleven en investeerders anderzijds. Pontes Medical gebruikt zo de kracht van open innovatie. Door interne en externe kennis te combineren ontstaan nieuwe oplossingen en producten. Deze kruisbestuiving leidt tot verrassende resultaten en garandeert een marktgerichte ontwikkeling.

Business model

De samenwerking tussen de drie academische huizen is vanaf het begin financieel ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken, de Gemeente Utrecht en de Provincie Utrecht. Door deze samenwerking wordt dubbel werk voorkomen en wordt innovatie efficiënter. In de toekomst zullen de opbrengsten van nieuwe producten voldoende moeten zijn om de kosten van Pontes Medical te dekken en nieuwe innovaties te starten.

Eerste succes

Op 6 oktober presenteert Pontes Medical het eerste product dat via dit nieuwe concept is ontwikkeld.





http://www.pontesmedical.com