Greenpeace voert actie bij Ridderzaal tegen vies kabinet Den Haag

30/09/2010 16:48

St. Greenpeace Nederland

Greenpeace voert actie bij Ridderzaal tegen vies kabinet

Den Haag - 30 september 2010

Actievoerders van Greenpeace zijn op dit moment bezig een groot spandoek te bevestigen aan de buitenkant van de Ridderzaal, zichtbaar vanaf het Binnenhof. 'Kabinet-Rutte, HEKJEviezerkanniet' staat op het doek, dat hoog aan de gevel wordt opgehangen door enkele ervaren klimmers. Met de tekst toont Greenpeace haar onvrede over het milieuonvriendelijke regeerakkoord dat VVD, CDA en gedoogpartner PVV vandaag presenteren. De hashtag HEKJEviezerkanniet biedt een platform aan twitteraars om te discussiëren over de controversiële plannen van het nieuwe kabinet.

"Qua milieubeleid is kabinet-Rutte door en door vies", stelt Joris Thijssen, campagnedirecteur bij Greenpeace. "Rutte, Verhagen en Wilders zetten de deur nog verder open voor vervuilende kolen- en kerncentrales en verlagen milieudoelstellingen. Volgens vooraanstaande personen zoals Ban Ki Moon is klimaatverandering het probleem van deze tijd. In plaats van daar extra werk van te maken, verlagen de partijen de doelstellingen voor CO2-reductie van 30 naar 20 procent. De 200 miljoen euro die ze extra willen investeren is niet meer dan een pleistertje op een grote gapende wond."

De bouw van een tweede kerncentrale kost de overheid tot 1 miljard euro aan subsidie. Greenpeace vindt het onacceptabel dat er in tijden van bezuinigingen belastinggeld gestoken wordt in vervuilende kerncentrales, die duurzame energie zal verdringen.

Het ouderwetse deel van het bedrijfsleven, dat nog steeds in vervuilende technologie investeert zoals kolencentrales, zal de vingers aflikken bij dit akkoord. Maar het moderne deel van het bedrijfsleven weet dat met dit kabinet innovatie een zware tijd tegemoet gaat. Dit kabinet pampert de vervuilers en laat de vernieuwers in de steek.

Joris Thijssen: "De oceanen worden leeggevist, de bossen worden wereldwijd gekapt en deze coalitie stelt geen concrete maatregelen voor."