Reactie RMU op regeerakkoord

30/09/2010 17:51

Reformatorisch Maatschappelijke Unie

Solidariteit door verantwoordelijk om te gaan met vrijheid


- Positief dat de WW onaangetast blijft


- RMU blij met bescherming grondwettelijke vrijheden van godsdienst en onderwijs


- Bezuinigingen op ambtenaren en AOW boterzacht

De RMU pleit voor een positief klimaat. Zowel op de werkvloer, in de politiek, op ethisch vlak maar ook voor zwakken in de samenleving.

"Dit regeerakkoord oogt realistisch en solidair. Winst is dat de zondag niet verder wordt aangetast en dat aan de grondrechten niet wordt getornd", aldus Peter Schalk, Raad van Bestuur van de RMU.

Op een aantal onderdelen uit het regeerakkoord wil de RMU reageren:


1. Sociale zekerheid

De RMU hecht aan solidariteit. Het thema van het regeerakkoord, 'vrijheid en verantwoordelijkheid' lijkt hiervoor een pleidooi te zijn. Verantwoordelijk omgaan met vrijheden en verworvenheden zal immers leiden tot solidariteit jegens zwakkeren.

Jongeren met een arbeidshandicap staan al langer onder druk. De RMU pleit er voor om de groep echte arbeidsgehandicapten te ontzien. Wajongers hebben juist extra kansen nodig in plaats van een nieuwe bezuinigingsronde.

De staatsschuld is een schuld die iedere Nederlander moet helpen dragen. Geringe aantasting van de koopkracht lijkt daardoor onvermijdelijk. Het gaat hier om het fundamentele vraagstuk van de verdeling van middelen tussen burgers. De RMU ziet de overheid als een schild voor de zwakken. Dit principe moet zichtbaar zijn en vraagt om een verantwoord evenwicht tussen koopkracht en draagkracht. Tegen deze achtergrond is het positief dat lonen en uitkeringen gekoppeld blijven. Ook is de RMU blij dat de WW qua hoogte en duur onaangetast blijft.


2. AOW moet anders

De RMU is voor verhoging van de AOW-leeftijd. Nu het nieuwe kabinet het akkoord van de sociale partners gaat overnemen wil de RMU de vinger bij de zere plek leggen: uit cijfers van het CPB blijkt dit geen besparing op te leveren voor het Rijk.

De RMU houdt daarom vast aan haar eigen voorstel: vanaf 2015 de AOW- en pensioenleeftijd ieder jaar met 1 maand verhogen. Zodoende komt deze leeftijd na 24 jaar op 67 jaar te liggen. Niet iedereen wordt echter gezond ouder en zal in staat zijn om langer te werken. Uit onderzoek blijkt dat vooral hoger opgeleiden langer en gezonder leven. Wat de RMU betreft is het daarom goed als er keuzevrijheid is. Wie langer doorwerkt krijgt dan gewoon AOW. Wie toch op 65-jarige leeftijd van de AOW wil gaan genieten krijgt een lagere AOW-uitkering.

Lagere inkomens wil de RMU graag compenseren. Dit kan door hogere inkomens relatief een lager pensioen te laten opbouwen ten gunste van een opbouw van een hoger pensioen voor mensen met een laag inkomen. Dit voorkomt dat de rekening onevenredig zwaar bij de overheid, en dus bij ons allemaal, komt te liggen.


3. Gezinsbeleid en keuzevrijheid

Rondom gezinnen bestaan er nu zo'n elf verschillende regelingen, enerzijds gericht op inkomensondersteuning, anderzijds op arbeidsparticipatie. De RMU pleit er voor om het gezinsbeleid los te koppelen van inspanningen om de arbeidsparticipatie te verhogen.

Het regeerakkoord gaat uit van eigen verantwoordelijkheid van ouders maar sorteert daarbij al voor op kinderopvang. De RMU zet in op een eenduidige regeling, waarbij gezinnen worden ondersteund door eerlijke verdeling via kinderbijslag in de vorm van een kindgebonden budget. Daardoor krijgen gezinnen alle ruimte voor het maken van eigen keuzes en het echt nemen van verantwoordelijkheden.


4. Waarden en normen

Immateriële waarden zijn de kurken waarop een samenleving drijft. Ook in tijden van bezuiniging mag dit niet ondergeschikt worden gemaakt. De RMU zal blijven wijzen op het belang van ethiek en beroep. Ruimte voor gewetensbezwaar en ruimte voor de zondag horen daar bij. De RMU is blij dat het regeerakkoord zegt te staan voor de vrijheid van onderwijs en de vrijheid van godsdienst. Ook de passage omtrent koopzondagen maakt duidelijk dat dit kabinet de zondag niet verder uitholt.


5. Boterzachte bezuiniging op ambtenaren

De RMU constateert dat forse bezuinigingen worden ingeboekt op het aantal ambtenaren. Echter, van bezuinigingen op rijksambtenaren is vaak te veel verwacht. De besparingen van eerdere bezuinigingsrondes zijn bij lange na niet gerealiseerd. Reductie van het aantal ambtenaren lijkt dan ook een onmogelijke opgave. Van de voorgenomen reductie met 12.000 ambtenaren, de achterliggende periode, is slechts een reductie met 4.000 ambtenaren daadwerkelijk gerealiseerd. Daarnaast zal ondermeer door wachtgelden het financiële effect minimaal zijn. De RMU ziet meer heil in het schrappen van de inhuur van dure externe krachten. Jaarlijks wordt hier 1,3 miljard euro aan uitgegeven.

Bovendien zou een reductie vooraf gegaan moeten worden door een takendiscussie. De RMU vindt het belangrijk, dat de burger meer verantwoordelijk wordt en er een fundamentele discussie gevoerd wordt over het terugdringen van overheidstaken. Daarbij mag uiteraard niet uit het oog verloren worden dat de overheid het schild der zwakken is.

Bezuinigingen door salarissen op de nullijn te zetten kunnen nog niet worden ingeboekt. De salarisstijgingen van ambtenaren kunnen niet eenzijdig vastgesteld worden, maar worden bepaald door de uitkomst van de onderhandelingen tussen betrokken sociale partijen.





http://www.rmu.org