Openbaar Ministerie

Onderzoek naar fraude met persoonsgebonden budgetten

30 september 2010 - Functioneel Parket

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft vandaag, onder leiding van het Functioneel Parket (FP), in Enschede, Oldenzaal en Almelo doorzoekingen verricht in twee woningen en twee bedrijfspanden die in gebruik zijn bij een thuiszorgbedrijf. Het bedrijf wordt ervan verdacht te hebben gefraudeerd met de persoonsgebonden budgetten (pgb) van zijn klanten. De schade van deze fraude kan in de honderdduizenden euro's lopen.

Het vermoeden is dat de twee leidinggevenden van dit thuiszorgbedrijf
-een 51-jarige vrouw en haar 25-jarige zoon- een (groot) deel van de pgb-gelden, bestemd voor hun klanten, hebben gebruikt voor de aanschaf van luxeartikelen en reizen voor hun klanten en persoonlijk financieel gewin.

De SIOD heeft tijdens de doorzoekingen administratie in beslag genomen. Er is voor ruim 250.000 euro beslag gelegd op bankrekeningen van verdachten. De zaak kwam aan het licht na meldingen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de verzekeringsmaatschappij Menzis.

Toelichting pgb

Een pgb is een geldbedrag waarmee iemand die zorg, begeleiding of hulp behoeft, deze kan inkopen. Een zorgbehoevende vraagt bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) om indicatie voor zorg. Vervolgens kan dan door het zorgkantoor zorg in natura of een pgb worden verstrekt. Met een pgb wordt zelfstandig de zorg ingekocht die nodig is. Het geld is bedoeld voor het kopen van zorg en het is niet de bedoeling dat het wordt uitgegeven aan andere zaken. Het geld wordt weliswaar op rekening van de cliënt gestort maar in de praktijk blijkt dat het voorkomt dat bemiddelaars voor een zorgbehoevende optreden als beheerder van het budget.