Landelijk Aktie Komitee Scholieren


Laks teleurgesteld in politiek: `kaalslag voor onderwijs'


- Onderwijsparagraaf is schijnpolitiek en zorgt voor kaalslag
- Jongeren moeten handen ineen slaan

Het LAKS is teleurgesteld in het nieuwe kabinet . Wat betreft voortgezet onderwijs heeft men mooie ambities, maar concreet wordt er tientallen miljoenen bezuinigd en de keuzemogelijkheden voor scholieren beperkt. "Voor de verkiezingen wilden VVD, CDA en PVV het onderwijs ontzien in de bezuinigingen. Het is schandalig dat men deze belofte niet nakomt maar wel de indruk wekt dat te doen", aldus Steven de Jong, voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

De Jong vervolgt: "Nederland heeft een keuze gemaakt die cruciaal zal zijn voor de toekomst. Ik vind het onbegrijpelijk dat er wel wordt geïnvesteerd in snelwegen, maar niet in de kenniseconomie". Als het regeerakkoord spreekt over het terugdringen van de uitval en het verbeteren van de leraren, dan gebeurt dit door het huidige beleid in afgeslankte vorm voort te zetten. Dit in tegenstelling tot de indruk die gewekt wordt. De Jong: "Er is niet alleen sprake van de kaasschaafmethode, dit is gewoon het veroorzaken van kaalslag. Havo- en vwo-scholieren hebben straks nog maar de keuze uit twee profielen". Volgens het LAKS is het ondenkbaar dat met deze verschraalde middelen de ambities gehaald worden.

Het LAKS juicht het toe dat het nieuwe kabinet meer focus wil op de kern van het onderwijs, maar het is jammer dat dit niet gebeurt. Zo wordt er niet structureel extra geïnvesteerd in leraren maar de regeling voor gratis schoolboeken, een subsidie voor ouders, wel voortgezet. Daarbij wordt het aantal profielen ingedamd. "Hoe kan talenten stimuleren, uitdaging bieden, de kenniseconomie verbeteren, als je de keuzemogelijkheden verkleind?"

Ook stelt het LAKS vragen bij de grote mate van `efficiency-slagen' die het nieuwe kabinet wil maken. Natuurlijk is het van belang alles zo efficiënt mogelijk te doen, maar het is onrealistisch om te denken dat er zoveel efficiënter kan zonder de kwaliteit van het onderwijs teniet te doen.

"De rekening wordt duidelijk bij de jongeren neergelegd. Het stelt me teleur dat de Nederlandse jongerenorganisaties de politiek er niet van hebben kunnen overtuigen om een andere keuze te maken. Toch roep ik alle jongeren op om de handen ineen te slaan". Duidelijk is dat het kabinet moet bezuinigen, en niet toe wilde geven aan ambities voor het voortgezet onderwijs.


---