Diergaarde Blijdorp


---

Ontmoet onze Laatbloeier
28-09-2010
De zomer loopt nu echt ten einde en de meeste planten zijn moe van hun uitbundige zomerse capriolen. Zonnebloemgeel, gentiaanblauw, rozenrood en nog velen andere varianten gaven deze zomer een blos op onze zonbruingebrande wangen. Nu is de tijd aangebroken van bezinning en rust zodat zij ons volgend jaar vol overgave hetzelfde spektakel laten beleven...

De Heptacodium denkt hier echter heel anders over. Zij strekt zich nog eens uit om haar bloemtrossen te laten schudden in de najaarswind. Het is jammer dat bijna niemand aandacht heeft voor deze bijzondere struik. Juist omdat ze laat in het jaar erg haar best doet om op te vallen.

Het toeval wil dat deze plant voor het eerst verzameld is tijdens het herfstseizoen van 1877 door de heer William Hancock. Het verzamelde materiaal verdween in het herbarium van Kew gardens in Engeland. Daarna werd het stil rond de Heptacodium. Pas in 1980 wordt ze weer opgemerkt tijdens een Chinees-Amerikanisme botanische expeditie. De Chinezen lieten tijdens een rondleiding door de botanische tuin van Hangchow de Heptacodium zien. De Amerikanen namen de zaden van deze plant mee naar huis en vertroelden de ontkiemde zaden alsof het hun eigen kroost betrof. Al gauw hadden ze meerdere planten waarvan ze stekken namen.

Vervolgens werden de planten verspreid over verschillende botanische tuinen. In 1983 kreeg een Nederlands boomkweekbedrijf een paar bewortelde plantjes uit Amerika. Alle planten in cultuur stammen dus af van die ene plant uit de botanische tuin van Hangchow.

Gelukkig maar, achteraf bezien. De Heptacodium miconioides is endemisch in China en wordt daar met uitsterven bedreigd. De IUCN heeft haar op de rode lijst met bedreigde soorten geplaatst. Hier in het westen hebben we nog steeds genetisch materiaal. Zelfs in Diergaarde Blijdorp!

Ze valt nu op door haar witte kransen van bloemen. Mensen denken wel eens dat zij 2 keer bloeit. Maar ze bloeit wit en geeft vervolgens een rode toegift. Dit komt door de kelkjes die na de bloei nog wat uitgroeien, vlezig worden en verkleuren naar rood.

De bloemen zijn nu te zien aan de rand van de Chinese sfeertuin naast het kuifherten verblijf en kunnen wel tot eind oktober aan de plant blijven zitten. Ze zijn klein van stuk, maar ze zitten in trossen aan het einde van de steel. Daardoor vallen ze goed op. De trossen zijn opgebouwd uit plukken van zeven bloemen. Daar komt ook de naamgeving vandaan: hepta betekent zeven. De bloemen geuren heerlijk kom dus gauw eens langs.