Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gemeenten willen middelen en ruimte om nieuwe taken waar te maken

30.09.2010

Snel overleg nodig over vrijheid en verantwoordelijkheid voor gemeenten

Er komen zeer veel taken en verantwoordelijkheden op de gemeenten af, maar gemeenten moeten die wel waar kunnen maken. Dat is de eerste reactie van de VNG op het regeerakkoord dat vandaag is gepresenteerd. De ingrijpende maatregelen in het regeerakkoord geven de gemeenten een grotere maatschappelijke rol. De VNG heeft wel zorgen of daarbij wel voldoende beleidsvrijheid en financiële middelen worden toegekend om die waar te kunnen maken. Jeugdzorg, zorg (delen van de AWBZ) en één regeling voor de onderkant van de arbeidsmarkt leiden tot een aanzienlijke verbreding van het takenpakket van de gemeenten. Deze verdere decentralisatie van taken naar gemeenten, zonder de bijbehorende middelen en ruimte, zal de slagkracht van de gemeenten aantasten. Hier wil de VNG snel met het kabinet over rond de tafel.

De VNG wil meteen met het nieuwe kabinet om de tafel om te inventariseren hoe gemeenten in staat kunnen worden gesteld om hun werk goed te kunnen blijven doen. De gemeenten pleiten daarbij voor meer bestuurlijke ruimte om zelf lokale invulling te geven zonder stringente opdrachten vanuit het rijk die financieel onvoldoende worden gedekt. Het motto van het regeerakkoord geldt zeker ook voor de relatie van het kabinet met de gemeenten: vrijheid en verantwoordelijkheid! Gemeenten moeten beleidsvrijheid krijgen om verantwoordelijkheid te kunnen dragen voor taken die het rijk wil overdragen.

De VNG juicht het op zich toe dat dit kabinet zegt `te geloven in een overheid die alleen dat doet wat zij moet doen, liefst zo dicht mogelijk bij mensen' en daarom de jeugdzorg, werkgelegenheidstaken en delen van de AWBZ bij gemeenten wil onderbrengen. Daarop drong de VNG aan omdat decentralisatie van taken past binnen de visie van gemeenten, waarbij overheidstaken zo dicht mogelijk bij de burger moeten worden belegd. De VNG betreurt het dan ook dat het principe om het bestuur zo dicht mogelijk bij de burger te brengen juist bij de politie niet wordt gevolgd. De voorstellen leiden er toe dat er een enorm kostbare reorganisatie op gang zal komen.

De VNG vraagt zich wel af of de middelen die daaraan in het regeerakkoord worden gekoppeld zijn, toereikend zijn om op die gebieden iets te kunnen betekenen. Zonder scherpe keuzes van het rijk over welke taken wel en welke taken niet meer uitgevoerd hoeven te worden, lopen gemeenten vast in de uitvoering. De VNG wil daarom spoedig overleg om te kijken of er oplossingen kunnen worden gevonden. Gemeenten moeten hun eigen kracht kunnen inzetten om lokaal een probleem op te kunnen lossen.

Gemeentelijke financiën; zorgen om de stapeling van de kortingen Nog afgelopen zaterdag herinnerde VNG-voorzitter Jorritsma de informateur aan de geldende afspraken voor het Gemeentefonds; samen de trap op, samen de trap af. Als de rijksuitgaven dalen, dalen de gemeentelijke inkomsten in het gemeentefonds evenredig. In het regeerakkoord staat dat voor het Gemeentefonds dit uitgangspunt weer wordt ingevoerd.

Daarnaast echter stapelt het regeerakkoord korting op korting voor de gemeenten, te weten:

* algemene korting op het gemeentefonds van EUR 1.2 miljard volgens de samen trap op, trap af systematiek

* doelmatigheids- en efficiencykortingen op taken die nog gedecentraliseerd moeten worden, denk aan de jeugdzorg, EUR 300 miljoen en EUR 100 miljoen op de vorming van regionale uitvoeringsdiensten

* kortingen op specifieke uitkeringen; zoals de WWB, Wajong en WSW.

Deze ingrepen in de gemeentelijke financiën van het nieuwe kabinet komen nog bovenop:

* de door het demissionaire kabinet Balkenende, in de rijksbegroting 2011, gestapelde korting op korting richting gemeenten
* financiële ingrepen door gemeenten zelf op hun eigen begrotingen door de economische crisis, o.a. door tegenvallende inkomsten uit grondexploitatie.

De VNG presenteert volgende week woensdag een uitgebreide reactie op het regeerakkoord, nu beperkt zij zich tot de hoofdlijnen.

Den Haag, 30 september 2010