FNV

Regeerakkoord: donkere wolken boven publieke sector

30-09-2010

Het vandaag gepresenteerde regeerakkoord heeft weinig goeds in petto voor de publieke sector. Dat zegt Abvakabo FNV in een eerste reactie. Voorzitter Edith Snoey; "Dat er bezuinigd moet worden, dan weten wij ook. De publieke sector kan slagvaardiger, efficiënter en goedkoper. Maar dat bereik je niet door ondoordachte afbraak." De bond maakt zich op voor een zware strijd, voor haar leden en voor de kwaliteit van de publieke dienstverlening. Bezuinigingen De aangekondigde bezuinigingen in het ambtenarenapparaat zijn zoals verwacht ondoordacht. Afschaffing van de ambtelijke status, zoals in het concept regeerakkoord staat, is op dit moment niet aan de orde. Daarnaast probeert Abvakabo FNV de politiek er al tijden van te doordringen eerst te praten over welke taken geschrapt moeten worden alvorens te praten over personele gevolgen. Als het aan het regeerakkoord ligt, wordt de takendiscussie overgeslagen en het paard achter de wagen gespannen. Abvakabo FNV voorspelt dat werk zal blijven liggen en er uiteindelijk weer dure externen worden ingehuurd.

Nullijn Het nieuwe kabinet dreigt de lonen voor de ambtenaren te bevriezen. Als dat niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks: het toekomstige kabinet dreigt de bonden buitenspel te zetten en daarmee de belangenbehartiging van werknemers uit te schakelen. Via een wetswijziging wil het kabinet de benodigde overeenstemming van de bonden schrappen.

Zorg Ook de plannen voor de zorg bekijkt Abvakabo FNV met argusogen. Het plan om winstuitkering in de zorg mogelijk te maken is wat de bond betreft in ieder geval desastreus; dat betekent dat publiek geld in de zakken van private investeerders gaat verdwijnen.

Wet sociale werkvoorziening Abvakabo FNV is ontsteld over de voorstellen voor één regeling voor de onderkant van de arbeidsmarkt, die de WWB, Wajong en de WSW hervormt. De gemeenten, die daartoe in het verleden niet succesvol zijn gebleken, gaan deze uitvoeren. Met de inzet van loondispensatie mag men arbeidsgehandicapten onder het Wettelijk Minimumloon (WML) belonen. Blijkbaar geldt het WML niet meer voor arbeidsgehandicapten.

Abvakabo FNV gaat het regeerakkoord nu eerst inhoudelijk analyseren en alle consequenties inventariseren. De bond hoopt dat er met het nieuwe kabinet alsnog goed afspraken gemaakt kunnen worden over een betere en efficiëntere publieke dienstverlening. Daar hebben niet alleen de werknemers baat bij, maar ook de rest van Nederland.