GGZ Nederland verbijsterd over gang van zaken rondom eigen bijdrage

30/09/2010 18:34

GGZ Nederland

De stemmingen over de moties tegen de eigen bijdrage in de Tweede Kamer brachten vanmiddag een uiterst onplezierige verrassing. De VVD, gesteund door CDA en PVV, beschouwt de alternatieve dekkingen voor de eigen bijdrage ggz opeens als onvoldoende hard.

Regeerakkoord

De partijen willen voorkomen dat er gaten ontstaan in de begroting van het vanmiddag gepresenteerde regeerakkoord. Zij hebben een motie ingediend die oproept om de eigen bijdrage tweedelijns ggz alsnog in te voeren, voor het bedrag van 175 euro per DBC.

Na heropening van het debat bleek de VVD bereid de motie te herzien, en te willen onderzoeken via welke dekkingen het bedrag van 175 euro te verlagen is. Die herziene motie wordt één dezer dagen ingediend. De stemmingen zijn uitgesteld tot dinsdag 5 oktober.

Reactie

Marleen Barth, voorzitter GGZ Nederland: 'Wij vinden het heel pijnlijk dat de Kamer met minister Klink een goede oplossing had gevonden, maar dat het door een nog niet aangetreden coalitie en in een conceptregeerakkoord wordt teruggedraaid, over de rug van ernstig zieke patiënten.'

GGZ Nederland beraadt zich op eventuele acties