Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vragen van de leden Wilders en Kortenoeven over de schandelijke uitlatingen van de Indonesische ambassadeur over PVV-leiders Wilders en de Nederlandse kiezers die op de PVV gestemd hebben

Kamerbrief inzake beantwoording vragen van de leden Wilders en Kortenoeven over de schandelijke uitlatingen van de Indonesische ambassadeur over PVV-leiders Wilders en de Nederlandse kiezers die op de PVV gestemd hebben

Kamerbrief | 30 september 2010

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Wilders en Kortenoeven over de schandelijke uitlatingen van de Indonesische ambassadeur over PVV-leider Geert Wilders en de Nederlandse kiezers die op de PVV gestemd hebben. Deze vragen werden ingezonden op 24 september 2010 met kenmerk 2010Z13541.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het de leden Wilders en Kortenoeven (PVV) over de schandelijke uitlatingen van de Indonesische ambassadeur over PVV-leider Wilders en de Nederlandse kiezers die op de PVV gestemd hebben.

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van het artikel `Bezoek uit Jakarta ondanks Wilders', waarin de Indonesische ambassadeur in Nederland, Yunus Effendi Habibie, beledigende uitspraken doet over de vermeende ondeskundigheid, de `haatzaaierij' en het `schreeuwen' en `blaffen' van PVV-leider Geert Wilders en waarin hij insinueert dat de Nederlanders die op de PVV hebben gestemd aan een `angstpsychose' leiden? 1)

Antwoord

Ja .

Vraag 2

Heeft de Indonesische ambassadeur namens de Indonesische regering gesproken?

Antwoord

Een ambassadeur spreekt in principe namens zijn regering.

Vraag 3

Bent u met mij van mening dat de uitspraken van Habibie onjuist en ongepast zijn? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Zoals ik al eerder heb aangegeven staat het de ambassadeur in een land dat de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft staan, vrij om te zeggen wat hij wil en zijn zorgen te uiten over de beelden die de PVV over de Islam oproept. Ik vond het evenwel niet verstandig van de ambassadeur zich in de termen zoals hij die heeft gebruikt uit te laten over de kiezers van de PVV. Ik heb hem dit nog dezelfde dag door een hoge ambtenaar van mijn ministerie laten mededelen. Tijdens dit gesprek heeft ambassadeur Habibie begrip getoond voor mijn opvatting en zijn uitspraak teruggenomen.

Vraag 4

Bent u bereid ambassadeur Habibie te ontbieden om uw ongenoegen over deze uitspraken aan hem door te geven?

Antwoord

Neen

Vraag 5

Bent u bereid deze vragen per ommegaande, maar in ieder geval vóór het aanstaande staatsbezoek te beantwoorden?

Antwoord

Ja.


1) het Financieele Dagblad, 23 september 2010