Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voor onmiddellijke publicatie

Amsterdam, 21 juli 2010

Aankondiging congres bestuurlijke aanpak georganiseerde criminaliteit, 30 september 2010 te Haarlem

Het RIEC Noord-Holland organiseert een congres over de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit. Het congres vindt plaats op 30 september 2010 te Haarlem onder de titel: Vier regionale knooppunten, 1 bestuurlijke aanpak. Onderwerpen van het congres zijn ondermeer de Wet Bibob, de geïntegreerde aanpak in het Amsterdamse Wallengebied, georganiseerde hennepteelt en mensenhandel. Deelnemers aan het congres zijn specialisten van Noord-Hollandse gemeenten, de Ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie, Politie, Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de negen andere RIEC's in Nederland.

In juni 2009 hebben de vier betrokken Regionale Colleges van Noord-Holland ingestemd met het plan van aanpak en de op- en inrichting van het Regionaal Informatie en Expertisecentrum Noord-Holland (RIEC-NH). Met dit centrum wordt beoogd de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit op een kwalitatief hoogwaardig niveau te brengen. Deze aanpak valt of staat met de samenwerking tussen het bestuur en andere handhaving- en opsporingsinstanties, zoals het Openbaar Ministerie, politie en de belastingdienst. Inmiddels is het centrum een jaar operationeel.

Kunnen wij hiermee zeggen dat de overheid inmiddels al haar verschillende mogelijkheden benut en krachten bundelt bij de repressieve en preventieve aanpak van georganiseerde criminaliteit?

Deze vraag staat centraal in het congres van RIEC Noord-Holland op 30 september 2010 in Haarlem. Naast lezingen van de burgemeester van Haarlem, Bernt Schneiders en de directeur Veiligheid van het Ministerie van Binnenlandse zaken, Afke van Rijn, werken vertegenwoordigers van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Noord-Holland en haar samenwerkingspartners samen in workshops aan antwoorden op de centrale vraag van het congres.

Einde bericht

Over het Regionaal Informatie en Expertisecentrum Noord-Holland (RIEC-NH).

Een effectieve bestrijding van georganiseerde criminaliteit vraagt om een geïntegreerde aanpak op regionaal niveau, waarbij de preventieve en bestuurlijke handhaving aansluit op de strafrechtelijke opsporing en vervolging en hierover tussen de organisaties afstemming plaatsvindt. Om deze geïntegreerde en bestuurlijke aanpak te ondersteunen zijn er in Nederland 11 Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC) actief of in oprichting. De RIEC's zijn in het leven geroepen om te voorkomen dat criminelen door de overheid worden gefaciliteerd, te voorkomen dat vermenging ontstaat tussen onder- en bovenwereld en om economische machtsposities, die zijn opgebouwd met crimineel vermogen, aan te tasten. Het RIEC-NH is onderdeel van het landelijk netwerk van Regionale Informatie en Expertise Centra en heeft regionale knooppunten in Amsterdam-Amstelland, Kennemerland, Noord-Holland Noord en Zaanstreek-Waterland. De knooppunten werken samen sinds juni 2009.

Contactgegevens van de 4 regionale knooppunten van RIEC Noord-Holland:

RIEC Noord-Holland, knooppunt Amsterdam-Amstelland Postbus 202, 1000 AE Amsterdam, tel. 020-5524377

RIEC Noord-Holland, knooppunt Kennemerland
Postbus 511, 2003 PB Haarlem, tel. 023-5115058

RIEC Noord-Holland, knooppunt Noord-Holland Noord
Postbus 21, 1800 AA Alkmaar, tel. 06-10928833

RIEC Noord-Holland, knooppunt Zaanstreek-Waterland Postbus 400, 1544 ZG Zaandijk, tel. 0900-8844


Noot voor redacties


Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht