Ingezonden persbericht


Persbericht
Enschede, 24 augustus 2010

Marijke Helwegen opent expositie 'Beter dan God', over het dilemma van maakbare schoonheid

Op 30 september wordt in museum TwentseWelle in Enschede de expositie Beter dan God, het dilemma van maakbare schoonheid, geopend door 'miss Facelift' Marijke Helwegen. Deze expositie over schoonheidsidealen en veroudering is ontwikkeld in samenwerking met de filosoof/journalist Hans Kennepohl, die zich al jaren in dit onderwerp verdiept heeft.

"Hoe zie ik er uit? Zijn die rimpels een ramp of juist charmant? Laat ik mijn wallen weghalen en doe ik nog een beetje botox?" De cosmetische chirurgie biedt steeds meer mogelijkheden voor steeds minder geld. Media spelen een rol door ons schoonheidsidealen voor te spiegelen. Maar gaat toegeven aan de verleiding 'mooier' te zijn gaat niet ten koste van een ander ideaal: 'echt' zijn? Hoe vinden we onze weg door dit groeiende dilemma? Deze spraakmakende expositie geeft stof tot nadenken.

Zijn schoonheidsidealen opgedrongen of niet?
Vaak wordt gezegd dat we ons laten beïnvloeden door de media. Zij overspoelen ons met beelden van strakgetrokken en gefotoshopte modellen. Maar is die invloed van de media wel zo groot? De mens heeft immers een natuurlijke neiging tot het creëren van een schoonheidsideaal. Door de hele geschiedenis en in iedere cultuur komen schoonheidsidealen voor, die echter sterk van elkaar kunnen verschillen.

Het dilemma
De cosmetische chirurgie speelt een steeds grotere rol in het najagen van schoonheidsidealen. Wie daar gebruik van maakt kan ijdel gevonden worden. Tegelijkertijd is er een ander ideaal: authentiek' zijn. Overdadig gebruik van cosmetica en cosmetische chirurgie horen daar wellicht niet bij. Wel de overtuiging dat de mens mooi genoeg is zoals Moeder Natuur, of God zo u wilt, hem geschapen heeft. Veroudering blijft echter onherroepelijk zichtbaar. Dan slaat de twijfel toe: toch maar een ingreep laten doen? En waar ligt de grens? Bij de wens om zo 'echt' mogelijk te blijven of bij de bankrekening?

Chirurgie en de toekomst
In de expositie wordt ingegaan op de argumenten voor en tegen cosmetische chirurgie. De bezoeker wordt geconfronteerd met de extremen van veroudering en cosmetisch ingrijpen. De medische technologie ontwikkelt zich ondertussen spectaculair, zoals de gekweekte neus van de Universiteit Twente laat zien. Voor grote groepen mensen wordt het mogelijk hun uiterlijk ingrijpend te laten veranderen. Gaan al die mensen dat ook doen? Hoe zullen we er dan in de nabije toekomst uitzien? De bezoeker kan alvast een voorproefje krijgen van zijn eigen toekomstige uiterlijk: hij krijgt een digitale foto van zijn gezicht, maar dan 20 of 30 jaar ouder. Zó wordt het... maar daar ís iets aan te doen...

Anybody van Elisabeth van Dorp
In de expositie is speciale aandacht voor foto's uit de beroemde tijdschriftenrubriek Anybody, de blootrubriek uit het weekblad Viva. Al 18 jaar lang geeft elke week een lezer(es) zich bloot en praat openhartig over de mooie en lelijke delen van zijn of haar lijf.

De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het kunstenfestival GrensWerk, dat plaatsvindt in Enschede van 25 september t/m 12 oktober 2010. De expositie Beter dan God duurt t/m 28 februari 2011.