Ingezonden persbericht


Persbericht

Michail Jurowski dirigeert Sjostakovitsj 10 bij het NNO

Groningen, 20 september 2010 - Het Noord Nederlands Orkest (NNO) brengt op 30 september in Groningen en op 1 oktober in Hoogeveen de Tiende symfonie van Dmitri Sjostakovitsj en de Nederlandse première van Philip Glass' Celloconcerto. Het NNO staat onder leiding van dirigent Michail Jurowski, die eerder bij het NNO een geheel aan de Tweede Wereldoorlog gewijd programma dirigeerde. Celliste is Wendy Sutter. Het concert draagt de titel 'Voor en na de koude oorlog'.

Inhoud Programma
De vrijheid van het Westen versus de tirannie in het voormalige Oostblok. Dat loopt als rode draad door dit programma. Geen betere dirigent daarvoor denkbaar dan de Russische topdirigent Michail Jurowski, die al eerder succesvol met het NNO optrad. Na de pauze speelt het NNO de Tiende symfonie van Dmitri Sjostakovitsj. Gebrek aan vrijheid was juist het lot van de Rus Dmitri Sjostakovitsj. Met de Tiende symfonie, verschenen in 1953, het sterfjaar van Stalin, rekent hij af met deze wrede dictator. Dit werk, waarmee Sjostakovitsj een stilte doorbrak van vijf jaar, werd een soort 'test case' voor de grenzen van de tolerantie na de dood van Stalin, in maart 1953. De Tiende luidde een periode in van nieuwe, vrijere muzikale creativiteit, zonder dat overigens het concept van het socialistisch realisme werd verlaten.

Zonder vrijheid had Schönberg misschien nooit de muzikale revolutie van de twaalftoonsmuziek in gang kunnen zetten. Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam, week hij uit naar Spanje en verhuisde later naar Amerika. Het NNO speelt zijn fraaie Nocturne voor harp en strijkers. Het NNO speelde deze Schönberg ontdekking voor het eerst in ons land in 2002 onder leiding van Alexander Liebreich. Aan het orkest de eer om een Nederlandse première van een compositie van de Amerikaanse muziekrevolutionair Glass te verzorgen. Deze keer is dat het Celloconcerto. Een toegankelijk, maar voor celliste Wendy Sutter een zeer uitdagend werk.

Programmaoverzicht
Schönberg Nocturne voor strijkorkest en harp Glass Celloconcert (Ned. première) Sjostakovitsj Symfonie nr. 10

Dirigent Michail Jurowski
Cello Wendy Sutter

Concerten

do 30 september | Groningen | De Oosterpoort | 20.15 uur*

vr 1 oktober | Hoogeveen | De Tamboer | 20.15 uur*


* gratis inleiding één uur voor aanvang concert, in De Tamboer om 19.00 uur

Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen het Orchest der Vereeniging De Harmonie werd opgericht als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 2012 viert het NNO het150-jarig bestaan van een orkest met Groningen als standplaats. Het NNO kan dus als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Het NNO is tevens het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Het orkestverzorgt zo'n 140 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in Salle Pleyel en Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen jaren diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen.

De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit. In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met diverse partners elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass, Laurie Anderson en Michael Nyman Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Charles de Wolff, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is de heer Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van Brussels Philharmonic - het Vlaams Radio Orkest.

Volg het NNO
Volg het NNO en zijn ontwikkelingen online via facebook, twitter, linkedIn of Hyves.

Michail Jurowski
Mijlpalen in Michail Jurowski's carrière in het Duitstalige gebied zijn aanstellingen als vaste dirigent bij de Semperoper Dresden, algemeen muziekdirecteur en chef-dirigent van de Nordwestdeutsche Philharmonie in Herford en het Volkstheater Rostock, chef-dirigent van de Oper Leipzig, gastdirigent van het Berlijnse Radio Symfonieorkest en de Deutsche Oper in Berlijn en chef-dirigent van het WDR Radio Symfonieorkest in Keulen.In 1993 leidde Jurowski Sir Peter Ustinovs productie van Tchaikovski's Jolanthe en Rachmaninovs Francesca da Rimini bij het Dresden Muziek Festival. Naast TV- en radio-opnamen in Stuttgart, Keulen, Dresden en Berlijn, leidde Jurowski CD-opnames met filmmuziek van Sjostakovitsj' opera Gamblers en zijn volledige oeuvre vocale symfonische werken, Rimsky-Korsakovs opera Christmas Eve evenals orkestrale stukken van Tsjaikovski, Prokofjev, Reznicek, Meyerbeer, Lehár, Kálmán, Nicolai, Rangström, Pettersen-Berger,Grieg, Svensen en Kantcheli. In 1992 en 1996 won Jurowski de Preis der Deutschen Schallplatten Kritik. In 2001ontving hij een Grammy nominatie voor drie CD-producties met muziek van Rimsky-Korsakov met het Rundfunk Sinfonieorchester Berlin.Michail Jurowski dirigeerde onder meer bij de Dresdner Philharmonie, leidde het Norrköping Symfonieorkest, het Gewandhaus Orkest Leipzig, het Filharmonische Orkest van Stuttgart en het Symphonic Orkest van Stavanger.In 2008 dirigeerde Jurowski Wagners Götterdämmerung in Dortmund, Tsjaikovski's Doornroosje bij de Noorse Opera in Oslo en Tsjaikovski's Eugene Onegin in Teatro Lirico in Cagliari en in 2009 Respighi's Marie Victoir en de reprise van Verdi's Un Ballo in Maschera bij de Deutsche Oper in Berlijn.

Michail Jurowski dirigeerde het NNO reeds in mei 2010 tijdens een geheel aan de Tweede Wereldoorlog gewijd concertprogramma.

Wendy Sutter
Na haar studie aan het Curtis Institute en de Juilliard School maakte Wendy Sutter in 1990 haar professionele solodebuut, onder leiding van Gerard Schwartz, met de New Yorkse première van Kaddish voor cello en orkest van David Diamond. Snel daarop volgenden haar debuten bij de Carnegie Hall In New York en bij het Kennedy Center in Washington. Volgens de New York Times, de Washington Post, de Los Angeles Times, de San Francisco Chronicle en vele anderen is Wendy Sutter één van de beste cellisten van haar generatie met een ongeëvenaarde beheersing van het klassieke repertoire. In de laatste jaren is haar reputatie als solist blijven groeien. Wendy Sutter trad op met vele belangrijke internationale ensembles en met de Shanghai Symphony, La Jolla Symphony, de Shenzhen Symphony en de Seattle Symphony. Sutter speelde recentelijk Songs and Poems for Solo Cello voor haar geschreven door Philip Glass, waamee zij een indrukwekkende CD en downloadverkoop realiseerde. Wendy Sutter speelt op een ´Ex Vatican Strad´, een viola da gamba gemaakt In 1620 door luther Nicolò Amati en omgebouwd tot cello door de meester en zijn beroemdste student, Antonio Stradivari.

{Noot voor de redactie,