Raad van State


donderdag 30 september 2010
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Waddinxveen van het bestemmingsplan 'Centrum'. In Waddinxveen wordt al jaren gewerkt aan een nieuw centrum. Dit bestemmingsplan is vastgesteld voor de ontwikkeling van het nieuwe hoofdcentrum op het voormalige Be Fair-sportterrein. Op dit terrein lagen de voetbalvelden van VV Be Fair en tennisvelden van de Gouwe Smash. Deze zijn inmiddels verplaatst. Het centrumplan maakt de bouw van maximaal 390 woningen mogelijk. Hiermee valt het plan onder de werking van de nieuwe Crisis- en herstelwet. De stichting Pensioenfonds van de Metalektro en enkele particulieren komen bij de Afdeling bestuursrechtspraak in beroep tegen de vaststelling van het bestemmingsplan. Een van de bezwaren is dat het opzetten van een nieuw hoofdcentrum verstrekkende gevolgen heeft voor het bestaande centrum, gelegen in De Passage, en voor de winkels die daarin gevestigd zijn. Andere bezwaren zijn gericht tegen de hoogbouw die het centrumplan mogelijk maakt. (zaaknummer 201004278/1) Zitting over het besluit van de burgemeester van Utrecht waarbij de exploitatievergunning voor een theehuis aan de Croeselaan is ingetrokken en het theehuis voor een half jaar is gesloten. De burgemeester heeft dit besluit genomen nadat bij een inval door de politie in de woning boven het theehuis een flinke hoeveelheid hasj is gevonden en een geldbedrag van EUR 40.000. In het theehuis zelf zijn mensen aangetroffen die drugs bij zich hadden. De exploitant kan zich niet vinden in het besluit van de burgemeester. Volgens hem heeft de burgemeester niet aangetoond dat in het theehuis zelf in softdrugs is gehandeld. De exploitant is van mening dat de burgemeester het theehuis niet voor een periode van een half jaar had mogen sluiten nu er slechts drugs voor eigen gebruik is aangetroffen. De rechtbank in Utrecht heeft in februari 2010 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. Hij laat het er niet bij zitten en komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201003280/1)

10.00 uur

Zitting over de dwangsom die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft opgelegd aan Vereniging Real Play vanwege bingo-activiteiten in een pand aan de Nieuwezijds Armsteeg in Amsterdam. Het dagelijks bestuur heeft Real Play opgedragen de bingo-activiteiten op straffe van een dwangsom van EUR 10.000 per overtreding te staken. Volgens het dagelijks bestuur vermeldt het statuut van de vereniging als doel de beoefening van enigerlei vorm van kansspel. Dat is in strijd met de Wet op de Kansspelen. Ook heeft een lid van de vereniging persoonlijk voordeel van de bingo-activiteiten en ook dat is in strijd met de wet, aldus het dagelijks bestuur van het stadsdeel. Volgens Real Play is er sprake van een zogenoemd 'klein kansspel' waarvoor geen vergunning nodig is. De rechtbank in Amsterdam heeft in september jl. een eerder beroep van Real Play tegen de dwangsom ongegrond verklaard. Tegen de uitspraak komt Real Play in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak verzoekt Real Play de Raad van State om de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201009073/2)

11.15 uur

Zitting over de kapvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen heeft verleend voor het kappen van 84 bomen aan de Van Schaeck Mathonsingel in Nijmegen. Het gaat om de kap van 54 haagbeuken en 30 paardenkastanjes. De gemeente wil een parkeergarage bouwen onder de Van Schaeck Mathonsingel. Om de bouw mogelijk te maken, is het kappen volgens de gemeente noodzakelijk. Een aantal omwonenden is het hier niet mee eens. Volgens hen is het niet nodig dat alle 80 bomen worden gekapt. De rechtbank in Arnhem heeft in september 2010 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank heeft het gemeentebestuur de komst van een parkeergarage belangrijker mogen achten dan het behoud van de bomen. De omwonenden komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak verzoeken zij de Raad van State om de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201009081/2)

14.15 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft verleend aan Afvalzorg Deponie B.V. voor het uitbreiden van de stortplaats aan de Nauerna in Assendelft. Met de vergunning wordt de stortplaats uitgebreid met 3,7 miljoen m³ stortcapaciteit. De vergunning is verleend tot september 2016. De totale oppervlakte van de stortplaats is ruim 70 hectare. Het bedrijf beschikte al over een milieuvergunning voor een stortcapaciteit van ruim 9,5 miljoen m³. De uitbreiding van de stortplaats zal zich uitsluitend in de hoogte manifesteren. De eindhoogte van de stortplaats wordt opgehoogd van 30 tot maximaal 50 meter. Er is geen wijziging in de samenstelling van de afvalstoffen. De stortplaats ligt in de Nauernasche Polder en is omgeven door een ringdijk. Ten zuiden van de stortplaats loopt het Noordzeekanaal. Onder meer de VROM-inspectie en Belangengroep Nauerna in Westzaan komen tegen de uitbreiding van de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn van mening dat de maximale hoogte van de stortplaats in strijd is met het bestemmingsplan en dat de uitbreiding in strijd is met het Landelijk Afvalbeheerplan. Ook vinden zij dat er een milieueffectrapport had moeten worden opgesteld voor de uitbreiding. (zaaknummer 200908792/1)