FNV Bouw

Ontslagronde corporatie Kleine Meierij onnodig

FNV Woondiensten maakt zich ernstig zorgen over de wens van woningcorporatiedirecteur Simon Jansen van Kleine Meierij in Rosmalen om het dienstverband met een derde van het personeelsbestand te beëindigen. Dit zou volgens de directeur nodig zijn om een acuut financieel probleem op te lossen. FNV Woondiensten is onaangenaam verrast door de plotselinge financiële nood.

Regiobestuurder Gitta Backer van FNV Woondiensten: "Wij zijn hierdoor overvallen. In 2008 - toen deze directeur net aangetreden was - is al een reorganisatie in gang gezet. In juni 2010, drie maanden voor het aflopen van het sociaal plan, is deze reorganisatie geëvalueerd. Jansen heeft toen aangegeven dat de reorganisatie met goed gevolg is afgerond: er waren geen problemen meer en Kleine Meierij kon gezond door. Het sociaal plan behoefde niet verlengd te worden. Ook de jaarcijfers gaven een positief beeld te zien. De situatie is in drie maanden blijkbaar volledig omgedraaid. Mijn eerste vraag: zo'n probleem zie je toch aankomen?"

De acute financiële nood blijkt te zitten in een liquiditeitsprobleem. De corporatie kon een aangegane financiële verplichting niet aflossen. FNV Woondiensten is van mening dat Kleine Meierij in de basis een gezonde bedrijfsvoering heeft. Liquiditeitsproblemen zijn ontstaan door de vele projecten. De leningenportefeuille van deze corporatie is veel groter dan het gemiddelde van corporaties van een vergelijkbare omvang. Tegenvallende inkomsten uit die projecten zorgen nu voor financiële problemen.

Backer: "Deze woningcorporatie heeft qua verplichtingen een grote broek aangetrokken. Jansen is forse verplichtingen aangegaan voor een middelgrote corporatie. Hij moet projecten saneren, geen personeel." Bovendien is er een gevaar voor de verdere dienstverlening: "Deze corporatie wil nu bezuinigen op personeelskosten en op onderhoud. Maar dat kun je niet ongestraft doen zonder dat de kwaliteit van de dienstverlening van de corporatie onder druk komt te staan."

FNV Woondiensten constateerde verder dat de directeur zich de afgelopen tijd niet bepaald 'armlastig' heeft opgesteld: "Er is een miljoen euro uitgegeven aan externen. Plus een nieuwe website, nieuwe huisstijl, nieuwe voorzieningen in en aan het kantoor. Mooi allemaal, maar Jansen had de rekeningen moeten betalen en zijn hand op de knip moeten houden." Aldus Backer. FNV Woondiensten maakt zich zorgen over de sfeer waarin het personeel nu moet werken. "Er heerst angst. Mensen zijn bang voor hun plek. De communicatie met de directeur verloopt op z'n zachtst gezegd niet vlekkeloos en mensen durven niet veel te zeggen."

OR en vakbonden trekken samen op
OR en bonden zijn in overleg gegaan met de directeur om te kijken naar een oplossing voor de problemen. Uitgangspunt is een oplossing zonder gedwongen ontslagen. De OR heeft een aantal alternatieven aangedragen waardoor ook zonder gedwongen ontslag forse bezuinigingen kunnen worden gerealiseerd. Daarmee zou de corporatie borging kunnen krijgen voor een lening die nodig was om aan de acute financiële verplichting te voldoen. De directeur heeft deze adviezen naast zich neergelegd. Verder heeft Jansen tot op heden niet geantwoord hoe hij het werk met minder mensen wil doen, en hoe hij wil voorkomen dat volgend jaar dezelfde financiële problemen zich voordoen.

De OR legt de zaak nu voor aan de Ondernemingskamer, wat maar heel zelden voorkomt in deze sector. Vakbonden en zullen zich tegen het ontslag blijven verzetten en hopen dat er alsnog een constructief overleg kan worden opgestart.

Publicatiedatum: 29-09-2010