Gemeente Halderberge


Cultureel centrum niet haalbaar

Het aan de gemeente voorgelegde projectplan van Bernardus Wonen (eigenaar van het voormalige kloostercomplex Saint Louis) voor een cultureel centrum in het Tivoligebied in Oudenbosch is niet haalbaar gebleken. Dit vanwege de niet te dragen structureel financiële lasten voor de gemeente de komende jaren. Dit bekent dat er nog geen oplossing is voor het huisvestingsprobleem van CVK Amadeus. Zowel Cultureel Centrum Fidei et Arti als de bibliotheek blijven vooralsnog gehuisvest op de huidige locatie.

Het college van burgemeester en wethouders betreurt het dat gebleken is dat het plan voor een cultureel centrum in het Tivoligebied geen doorgang kan vinden. Het plan ziet er goed uit maar is onder de gepresenteerde condities onmogelijk te realiseren. Hierover is Bernardus Wonen als ontwikkelaar van het plan geïnformeerd evenals de direct betrokkenen, te weten Centrum voor de Kunsten Amadeus, bibliotheek VANnU en Cultureel Centrum Fidei et Arti. Ook de leden van de gemeenteraad zijn hierover geïnformeerd.

Alles onder 1 dak
Het onderzoeken van de mogelijkheid de culturele voorzieningen in Oudenbosch onder één dak te brengen komt voort uit een motie van de raad van 8 november 2007. Aanvankelijk is onderzocht of de culturele voorzieningen een plaats konden krijgen op de locatie "Buijs negerzoenen". Omdat dit niet haalbaar was, is in oktober 2008 besloten een onderzoek te doen naar de haalbaarheid van het idee van Bernardus Wonen om een cultureel centrum in het Tivoligebied in Oudenbosch te creëren. Bernardus Wonen is toen op eigen verzoek begonnen de realisering van een cultureel centrum voor te bereiden. De belangrijkste gebruikers zijn in dit proces betrokken geweest. De gemeente werd via de projectgroep Tivoli en de stuurgroep Tivoli over het verloop van het proces geïnformeerd. Het doel was om een aantal culturele voorzieningen onder één dak te brengen en daarmee een goede invulling te geven aan de culturele functie in het Tivoligebied.

Huur te hoog
Aan de randvoorwaarde dat realisering voor de gemeente budgettair neutraal moet verlopen, kan niet worden voldaan. Budgettair neutraal betekent in deze situatie dat Bernardus Wonen dezelfde vierkante meters teruglevert in een (ver)nieuwbouwsituatie tegen de huidige huurkosten (nieuw-voor-oudprincipe). Met de financiële gevolgen van het plan is geen rekening gehouden in de begroting vanaf 2011.