Ingezonden persbericht


(persbericht)

Deutsche Börse Commodities introduceert Xetra-Gold in Nederland

Amsterdam / Frankfurt - Vandaag introduceert Deutsche Börse Commodities GmbH Xetra-Gold in Nederland. Xetra-Gold zijn op de beurs verhandelde effecten in de vorm van een toonderpapier (ISIN: DE000A0S9GB0) waarmee de eenvoudige, goedkope handel in een financieel product wordt gecombineerd met het recht op de levering van fysiek goud.

Xetra-Gold wordt altijd 100 procent gedekt door goud. Elk toonderpapier geeft de belegger het recht één gram goud op te eisen bij de uitgever van het document. De goudreserve van Deutsche Börse Commodities voor Xetra-Gold is momenteel circa 50 ton groot, wat bij de huidige prijzen neerkomt op een waarde van ¤ 1,6 miljjard. Particuliere beleggers kunnen het fysieke goud bij hun bank laten afleveren om het daar persoonlijk in ontvangst te nemen. In Duitsland hebben tot op heden meer dan 400 particuliere beleggers voor deze mogelijkheid gekozen.

Bij het kopen en verkopen profiteren beleggers van de transparante prijzen en de gunstige voorwaarden van de effectenhandel. De prijs van één toonderpapier van Xetra-Gold komt altijd precies overeen met de prijs in euro's van één gram goud op de wereldmarkt. Op het Xetra-handelsplatform is het verschil tussen de bied- en vraagprijs van Xetra-Gold gewoonlijk ongeveer 0,1 procent (maximaal 1 procent toegestaan).

Het stabiele, onveranderlijke goudbezit is een concurrentievoordeel voor Xetra-Gold. Er worden geen instapkosten in rekening gebracht voor beleggingen in deze goud-ETC's (Exchange Traded Commodities, op de beurs verhandelde grondstoffen) en Deutsche Börse Commodities brengt geen doorlopende beheerkosten in rekening die ten koste zouden gaan van het goudbezit van de belegger. 'Als een belegger vandaag 100 eenheden Xetra-Gold koopt, hebben we over 10 jaar nog steeds 100 gram goud in bewaring', zegt Steffen Orben, Managing Director bij Deutsche Börse Commodities GmbH. Voor Xetra-Gold worden, afzonderlijk, alleen bewaarkosten in rekening gebracht. Deze kosten bedragen op jaarbasis 0,36 procent van de in bewaring gegeven waarde. In het contract tussen de bank van bewaring en de koper van Xetra-Gold wordt vastgelegd hoeveel kosten maximaal worden doorberekend.

'Onze securitisatie verschaft particuliere en institutionele beleggers toegang tot de goudmarkt en stelt hen in staat om op een rendabele manier de verscheidenheid van hun portefeuille te vergroten', aldus Martina Gruber, Managing Director bij Deutsche Börse Commodities GmbH. 'Er is al vraag naar Xetra-Gold in Nederland, tot nog toe voornamelijk van particuliere beleggers', voegt ze hieraan toe.

Xetra-Gold is genoteerd aan de Deutsche Börse in de categorie ETC en wordt op het pan-Europese Xetra-platform verhandeld in de vorm van zeer liquide effecten. Vanaf de introductie in Duitsland in december 2007 heeft Xetra-Gold verreweg de hoogste orderomzet van alle 178 producten in de categorie ETC op de Deutsche Börse. Het ordervolume voor Xetra bedroeg circa ¤ 1,2 miiljard in het eerste halfjaar van 2010, een marktaandeel van 37 procent in de categorie ETC op het Xetra-handelsplatform. De internationale derivatenbeurs Eurex biedt vanwege de grote belangstelling vanaf 28 september ook futures en opties aan voor Xetra-Gold. De Xetra-Gold-ETC wordt sinds 27 augustus geaccepteerd als onderpand door Eurex Clearing, de grootste centrale clearingmaatschappij van Europa.

Xetra-Gold voldoet aan de Europese regelgeving voor beleggingen in effecten (UCITSrichtlijn), en kan dus ook interessant zijn voor institutionele beleggers en beleggingsfondsen.

Over Deutsche Börse Commodities GmbH
De uitgever, Deutsche Börse Commodities GmbH, gevestigd in Frankfurt, is een joint venture van de volgende gerenommeerde grote bedrijven: Deutsche Börse AG en bankpartners Commerzbank AG, Deutsche Bank AG, DZ Bank AG, B. Metzler seel. Sohn & Co. KGaA en de Zwitserse bank Vontobel. Ook Umicore AG & Co. KG, een dochtermaatschappij van Umicore s.a. die verschillende goudraffinaderijen overal ter wereld exploiteert en goudstaven produceert, maakt deel uit van het samenwerkingsverband.

Het enige zakelijke doel van de uitgever is het op de markt brengen van Xetra-Gold, het toonderpapier dat voor 100 procent wordt gedekt door goud, en het mogelijk maken van een efficiënte, transparante en rendabele handel in deze securitisatie van fysiek goud. Om dit te realiseren hebben de partners hun expertise gebundeld op het gebied van de aandelenhandel, financiële markten, liquidatie en bewaring, en logistiek. Deutsche Börse regelt het verhandelen, de clearing (anoniem en veilig via de centrale clearingmaatschappij) en de liquidatie van de transacties. Het fysieke goud wordt geleverd, gecontroleerd en verwerkt door branchepartner Umicore. Het goud wordt volgens de strengste veiligheidsnormen bewaard in de kluizen van Clearstream Banking Frankfurt, een dochtermaatschappij van Deutsche Börse. Xetra(TM) en Xetra-Gold(TM) zijn gedeponeerde handelsmerken van Deutsche Börse AG. (einde persbericht)




Ingezonden persbericht