EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

PERSBERICHT

30 september 2010

EVO waarschuwt: 'Verhoogd risico transportcriminaliteit in oktober en november'

Verladersorganisatie adviseert acht maatregelen in aanloop naar feestdagen

Nu de feestdagen eraan komen, is het weer extra oppassen geblazen voor het bedrijfsleven. In de maanden oktober en november is er namelijk een traditionele piek in het aantal diefstallen omdat de meest dure goederen dan onderweg zijn naar winkels om voor Sinterklaas of Kerst verkocht te kunnen worden. Verladersorganisatie EVO wijst bedrijven daarom op de noodzaak om in deze periode extra op hun hoede te zijn en preventiemaatregelen te nemen tegen diefstal van de lading. EVO raadt bedrijven aan in elk geval de volgende maatregelen zelf te nemen of van hun transporteur te eisen.


1) Screen nieuw personeel te allen tijde en eis dit ook van je vervoerder. Pleeg daarvoor minimaal twee telefoontjes naar vorige werkgevers en maak gebruik van het Waarschuwingsregister Logistieke Sector (WLS).


2) Ga nooit in zee met een bedrijf dat alleen mobiel te bereiken is, maar vraag het vaste nummer.


3) Neem extra controlemaatregelen op echtheid van alle voorgelegde documenten door navraag te doen bij het bedrijf van de vervoerder.


4) Spreek af dat alleen op beveiligde parkeerplaatsen wordt geparkeerd.


5) Biedt lading uitsluitend aan via gesloten vrachtuitwisselingssystemen, zodat uw vracht niet in handen kan komen van criminele organisaties die zich voordoen als bonafide bestaande bedrijven.


6) Plaats geen leesbare kentekens op de internetsite van uw bedrijf. Deze kunnen immers makkelijk gebruikt worden om vervolgens de lading illegaal op te halen.


7) Maak gebruik van de Vulnerable Loading Card (VLC). Chauffeurs kunnen geconfronteerd worden met nepagenten. Met het tonen van de kaart achter de voorruit geeft de chauffeur aan pas uit te stappen bij het eerstvolgende politiebureau.


8) Geef voldoende aandacht aan risicomanagement. Laat alle medewerkers op de verzendingsafdeling doorlopend bijscholen en alert houden via een security awareness training. Een gedegen securitybeleid betekent ook dat er goede procedures worden opgesteld en nageleefd en regelmatig audits worden uitgevoerd.

Het verladend en vervoerend bedrijfsleven lijdt jaarlijks maarliefst 350 miljoen euro schade als gevolg van ladingdiefstallen. En dit betreft alleen nog maar de waarde van de lading zelf. EVO heeft vorig jaar samen met de logistieke partners, ministeries en politie het convenant Transportcriminaliteit gesloten om gezamenlijk de criminaliteit te lijf te gaan.

Op 12 oktober zullen politie, marechaussee en recherche tijdens een voorlichtingsbijeenkomst van EVO uitgebreid ingaan op modes operandi van transportcriminelen en tips en mogelijkheden aangeven welke preventieve maatregelen er genomen moeten worden. Tevens wordt in het seminar ingegaan op de mogelijkheden van het Waarschuwingsregister Logistieke Sector.