KNMG

KNMG organiseert filosofiecursus I Najaar 2010

startdatum 30 september 2010
einddatum 30 september 2010
tijd 20.00 - 22.00 uur
locatie St. Antonius ziekenhuis, Utrecht
onderwerp Filosofiecursus I voorjaar 2010

De filosofiecursussen van ons district kennen inmiddels een lange, gewaardeerde traditie. Het zijn ontmoetingsplaatsen voor artsen van alle disciplines en alle leeftijden. Het biedt kansen om vanuit de verschillende perspectieven van de deelnemers bezig te zijn met levensvragen die een rol spelen in privé- en beroepsleven. Vragen die uitstijgen boven de dagelijkse dingen en er tegelijk veel mee te maken hebben. Door kennis te nemen van filosofische theorieën worden mensen door elkaar geschud en losgeweekt van geijkte denkpatronen.

I Hartstochtelijk Denken
Hannah Arendt (1906-1975) was een van de meest invloedrijke politieke denksters van de twintigste eeuw. Zij hield zich vooral bezig met het kwaad, de totalitaire staat en het actieve leven. Haar bekendste boeken zijn Totalitarisme (The Origins of Totalitarianism,1951), een studie over het Nazisme en het Stalinisme, en Vita Activa (The human condition, 1958). In het tweede boek onderzoekt ze de bouwstenen van het actieve leven (arbeid, werk en actie). Naar haar opvatting is politiek gebaseerd op het idee van het actieve burgerschap, dat wil zeggen, van de waarde en het belang van de betrokkenheid van de burger en van het gezamenlijke overleg betreffende alle zaken die de politieke gemeenschap aangaan. Arendt acht politieke actie van belang, niet omdat het tot overeenstemming zou kunnen leiden of tot een gedeelde opvatting over goed en kwaad maar omdat het elke burger in staat zou stellen actief op te treden, zijn of haar oordeelsvermogen te ontwikkelen en in samenwerking met anderen politiek iets te bereiken. De inzichten van deze controversiële denkster zijn nog altijd actueel. In deze cursus zullen een aantal van de door haar ontwikkelde gedachtelijnen worden uitgezet en worden betrokken op de politieke actualiteit.

Data:
donderdagavond 30 september, en 7, 14, 21 en 28 oktober 2010 van 20.00 - 22.00 uur

Plaats
St. Antonius ziekenhuis, locatie Overvecht Utrecht Paranadreef 2, 3563 AZ Utrecht

Over de docent:
Jan Prins studeerde filosofie en psychologie aan de Universiteit van Utrecht en promoveerde op een onderwerp betreffende de mechanisering van het wereldbeeld in Engeland tijdens de 17e eeuw. Hij schreef verder een aantal artikelen over de filosofie van Thomas Hobbes. Na een aantal jaren als onderzoeker en docent verbonden te zijn geweest aan de Universiteit van Utrecht, verzorgt hij tegenwoordig filosofiecursussen zowel speciaal voor ouderen als op volksuniversiteiten en geeft hij filosofieles op een middelbare school. Sinds het najaar van 2004 ontwikkelt en verzorgt Jan filosofiecursussen voor KNMG district XII Utrecht en omstreken.

Opgeven
U kunt zich opgeven door een e-mailbericht met uw naam- en adresgegevens en uw beroep te sturen naar: knmg.12@cantrijn.nl. Dit kan tot een week voor het begin van de cursus. Voor alle cursussen geldt een minimum van 10 en een maximum van 20 deelnemers.

Kosten en subsidie
De kosten bedragen ¤ 80,00 per cursus, inclusief syllabus. Voor studenten en artsen in opleiding geldt een speciale regeling. Het district betaalt een gedeelte van de cursuskosten. Graag bij opgave vermelden als u daarvoor in aanmerking komt! Als u zich heeft opgegeven en onverwacht de cursus toch niet kunt volgen, geldt de volgende regeling:


- Bij afzeggen tot vier weken voor de aanvang van de cursus, bent u geen kosten verschuldigd.
- Bij afzeggen tussen vier en twee weken betaalt u 50 procent van de cursuskosten.
- Bij afzeggen uiterlijk twee weken voor aanvang betaalt u het totale bedrag.

Nog vragen?