Gemeente Dongeradeel


Mogelijk planologische medewerking windmolenpark

Een meerderheid van het college van de gemeente Dongeradeel stelt aan de raad voor planologische medewerking te verlenen voor het windmolenpark langs de Lauwersseewei. De vereniging Windpark Dongeradeel heeft nog geen verzoek ingediend, maar is dit wel van plan. Het college wil de vereniging vooraf alvast enige duidelijkheid geven. Het in procedure brengen van dit plan, brengt namelijk de nodige kosten met zich mee en het college wil voorkomen dat de vereniging nog meer kosten moet maken. Als de raad in de vergadering van 30 september 2010 instemt met het voorstel van het college, kan de Vereniging Windpark Dongeradeel de aanvraag indienen.

Achtergrond

De Vereniging Windpark Dongeradeel wil alle bestaande windmolens vervangen door 6 grote windturbines van in totaal 18 MW. Omdat de gemeente alleen medewerking wil verlenen aan een windpark op een locatie waar de laagste geluidhinder voor omwonenden plaatsvindt, zijn er in 2004 en 2005 diverse locaties vergeleken. Na een locatiestudie en een uitgebreide meningpeiling onder de inwoners van Dongeradeel kwam de locatie langs de Lauwersseewei ten zuiden van Metslawier als meest geschikt naar voren. In 2005 besloot de gemeenteraad door te gaan met het plan. De Vereniging Windpark Dongeradeel heeft vervolgens voor de locatie langs de Lauwersseewei de milieueffecten laten onderzoeken. Het eindrapport van deze Milieu Effect Rapportage is in 2009 door de gemeenteraad aanvaard. De planologische procedure is de volgende stap in het proces.

Planologische procedure

Als de gemeenteraad instemt met de planologische medewerking, kan de vereniging Windpark Dongeradeel de aanvraag voor het opschalingscluster indienen. De planologische procedure gaat daarna van start. Dit betekent dat de gemeente dan de aanvraag met de achterliggende onderbouwing gaat toetsen en eventuele bezwaren gaat behandelen. Het staat dan niet meer ter discussie dat de gemeente windenergie toestaat op de locatie langs de Lauwersseewei. Wel stelt de gemeente als voorwaarde dat er geen overschrijding plaatsvindt van de bestaande normen omtrent geluid, schaduw, veiligheid en ecologie. Daarnaast wil de gemeente een overeenkomst opstellen met de vereniging waarin afspraken worden gemaakt over onder andere de sanering van alle windmolens in Dongeradeel, het afbreken van het nieuwe cluster na 30 jaar en de participatiemogelijkheden.