Maastricht University

September 2010
dhr. Tim Vanmierlo

Titel: Brain Sterol Metabolism - Modulating Alzheimer's Disease Trefwoorden: Alzheimer, cholesterol, plantsterol, brein, cognitie Donderdag 30 september 2010, 12.00 uur

Promoter: prof.dr. H.W.M. Steinbusch;
co-promotores: Dr. M. Mulder, EUR; prof.dr. D. Lütjohann, Bonn.

Door de verwerking van cholesterol (turnover) in de hersenen van Alzheimer-muizen te stimuleren (dmv medicatie) kan de cognitieve achteruitgang die de ziekte kenmerkt, omgekeerd worden, zo blijkt uit dit proefschrift. Ook bleek dat de natuurlijke stimulatie van de cholesterol turnover, met plantensterolen, leidt tot een onomkeerbare opgestapeling van deze plantensterolen in de hersenen van muizen, die in gezonde muizen de normale functies van de hersenen niet beïnvloed. In een Alzheimer celmodel werd echter wel gevonden dat plantensterolen de productie verminderen van de toxische peptides die de ziekte van Alzheimer karakteriseren. Dit proefschrift biedt een stevige basis voor verdere studies naar de modulatie van het hersenen-sterol-metabolisme in de preventie en behandeling van de ziekte van Alzheimer. Dieetinterventie kan hierin een belangrijke rol spelen.

De studie werd financieel ondersteund door een Marie Curie early stage training site fellowship beurs (MEST-CT-2005-02058)