Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zwolle, dinsdag 28 september 2010

Boekpresentatie Jean-Jacques Suurmond
en Doeke Post tijdens kennisbijeenkomst GH

Het lectoraat Zorg en Spiritualiteit en de opleidingen Health Care van de Gereformeerde Hogeschool (GH) in Zwolle houden op donderdag 30 september a.s. een open kennisbijeenkomst. Deze vindt plaats tussen 14.00 en 17.00 uur in het Dominicanenklooster te Zwolle. Tijdens deze kennisbijeenkomst verzorgen dr. Jean-Jacques Suurmond en prof. dr. Doeke Post een lezing, bovendien presenteren zij hun nieuwe boek.

Het gaat in beide gevallen om titels van uitgeverij Meinema. Suurmond presenteert zijn boek 'De spiritualiteit van Florence Nightingale' en Post presenteert 'De dood komt steeds later. Het einde van het leven in discussie'. De GH is er trots op dat Suurmond en Post de open kennisbijeenkomst uitgekozen hebben om hun nieuwe boek te presenteren.

Geen tijd voor een praatje
Aanleiding voor de kennisbijeenkomst met als thema 'Geïnspireerde mensen, geïnspireerde zorg' zijn de ontwikkelingen die gaande zijn in de gezondheidszorg. Deze staat onder druk. Zorgverleners ervaren een hoge werkdruk, regeldruk, bezuinigingen, personeeltekorten, gebrek aan tijd en daarmee gebrek aan aandacht voor patiënten en cliënten. Ook patiënten en cliënten ervaren dit tekort aan aandacht, zo blijkt bijvoorbeeld uit het recente onderzoek 'Uw mening, onze zorg' van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie. Patiënten ervaren geen echte aandacht, omdat verplegers en verzorgenden het te druk hebben en er daarom zelfs geen tijd is voor een praatje.

Toch staan zorgverleners bekend om hun sterke betrokkenheid bij het werk dat zij doen. Tijdens de open kennisbijeenkomst van de GH staan daarom de vragen centraal als: hoe kun je aandacht geven als er geen tijd is, hoe geef je persoonlijke aandacht wanneer je voor je gevoel verstrikt zit in regels en protocollen, en hoe kun je opkomen voor de kernwaarden van je vak?

Analyse en visie
Dr. Jean-Jacques Suurmond is geestelijk verzorger, gestalttherapeut en columnist bij Trouw. Hij houdt een lezing met als titel 'De spiritualiteit van Florence Nightingale; betekenis voor de zorg van nu'. Van zijn hand verscheen in 2009 het boek God & heer K., waarin hij zijn ervaringen als patiënt beschrijft. Prof. dr. Doeke Post is oud-huisarts en emeritus hoogleraar sociale geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Van zijn hand verscheen recent het boek 'De derde weg. Een analyse en toekomstvisie vanuit vijftig jaar ervaring in de zorgsector'. Post houdt een lezing met als thema 'De derde weg: de toekomst van de zorgsector. Analyse en visie'. Hij beantwoordt onder meer de vraag hoe om te gaan met marktwerking in de zorg.


Deelname aan de bijeenkomst is nog mogelijk. Hieraan zijn geen kosten verbonden. U kunt zich opgeven via e-mail: lectoraatzorgenspiritualiteit@gh-gpc.nl of via telefoonnummer 038-425 55 14.


- EINDE PERSBERICHT -