Ingezonden persbericht


Persbericht

ANIMATIEFILM IN OTHER WORDS ALS VOORFILM VAN TIRZA

VANAF 30 SEPTEMBER TE ZIEN IN DE BIOSCOOP

De korte animatiefilm IN OTHER WORDS van Joost Bakker is vanaf 30 september in een aantal bioscopen te zien als voorfilm van TIRZA van Rudolf van den Berg (verkozen tot Nederlandse inzending voor de Oscar).

Het betreft de volgende bioscopen:
Pathé De Munt Amsterdam, Pathé Tuschinski Amsterdam, Pathé Buitenhof Den Haag, Pathé De Kuip Rotterdam, Pathé Eindhoven, Pathé Groningen, Pathé Rembrandt Arnhem, Pathé Zaandam, Pathé Maastricht, MustSee Breda, MustSee Delft en MustSee Tilburg.

De film is nu reeds te zien op het 30e Nederlands Film Festival, waar hij meedingt naar het Gouden Kalf voor de Korte Film.

Een beeld uit Deserto Rosso van Michelangelo Antonioni, waarbij een man en een vrouw zich over een opwaaiende krant buigen, inspireerde de maker. Evenals het muziekstuk Secreto van de Catalaanse componist Federico Mompou dat in zijn geheel in de film te horen is en een tijdloze, kalme sfeer met zich meebrengt. Net als bij Antonioni gebruikt Joost Bakker de omgeving om de gemoedstoestand van zijn personages weer te geven. De animaties van Joost Bakker zijn 'levende' tekeningen uitgevoerd met houtskool en potlood met gebruikmaking van de computer. De animaties hebben de spontaniteit van een eerste schets. De eenvoud waaruit hij de mensfiguren aanzet ontroert. In de film lijkt een bericht uit de krant een man en een vrouw dichter bij elkaar te brengen.

Joost Bakker (1977) volgde de Hoge School voor de Kunsten in Arnhem en het Sandberg Instituut in Amsterdam. Ontving een stipendium voor het NIAF (2007 -2009). Voor zijn film LAAGTEVREZERS (2004) ontving hij de René Coehoprijs Montevideo. Zijn werk is in diverse musea en galeries in binnen- en buitenland te zien.

IN OTHER WORDS is geproduceerd door Hanneke Stark (STARK film) en kwam tot stand met steun van het Nederlands Fonds voor de Film en Pathé. Speelduur: 2'30


---




Ingezonden persbericht