Gemeente Tilburg

Zorgconvenant tussen gemeente Tilburg en
Zorgkantoor Midden-Brabant van Univé-VGZ-IZA-Trias

Wethouder Marjo Frenk: "We trekken samen op voor goede betaalbare zorg"

De gemeente Tilburg sluit een zorgconvenant met het Zorgkantoor Midden-Brabant van Univé-VGZ-IZA-Trias. Dat moet leiden tot goede en betaalbare zorg voor ouderen en mensen met beperkingen. En voor mensen die dakloos zijn of dreigen te worden. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor maatschappelijke ondersteuning. Het Zorgkantoor koopt de AWBZ-zorg in. In de praktijk zijn er nogal wat raakvlakken. Vooral in de zorg voor ouderen en mensen met beperkingen, en bij de bestrijding van dakloosheid. In de afgelopen jaren hebben gemeente Tilburg en het Zorgkantoor regelmatig overleg gevoerd over die raakvlakken. Nu is de tijd rijp om hun samenwerkingsafspraken vast te leggen in een convenant.
Wijkgerichte samenwerking
Veel ouderen en mensen met beperkingen willen zo lang mogelijk in hun eigen wijk blijven wonen. Maar dat lukt alleen als er voldoende voorzieningen zijn en als familieleden of buurtbewoners iets voor hen willen doen. "Af en toe een praatje maken helpt tegen eenzaamheid. En een boodschap doen voor je zieke buurman, is voor jou een kleine moeite, maar helpt hem enorm! We gaan de samenwerking tussen beroepskrachten en vrijwilligers in de wijk stimuleren. Dat doen we in een proef met een wijkgericht samenwerkingsverband. Dat moet leiden tot korte lijnen, persoonlijke zorg, minder bureaucratie, benutten van talenten van wijkbewoners, en meer zelfredzaamheid", aldus Manager Zorgkantoor Rob Kox.
Dakloos
Een ander punt waarop gemeente en Zorgkantoor elkaar hebben gevonden is het uitbannen van dakloosheid. Wethouder Zorg Marjo Frenk: "Daarbij richten we ons op alle burgers met complexe problemen, die dak- of thuisloos zijn of dreigen te worden. Die complexe problemen liggen vaak op het vlak van verslaving, psychische stoornissen, verstandelijke beperkingen en geldproblemen. Het is belangrijk dat er een samenhangend en efficiënt zorgaanbod komt, dat aansluit bij de behoeften van de individuele klant. We trekken samen op voor goede betaalbare zorg."
Het in dit persbericht genoemde besluit heeft het college deze week genomen en het wordt ter informatie naar de raad gestuurd.




Gemeente Tilburg