Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

CDA Noord-Holland: Amsterdamse perikelen oorzaak van stopzetten fusiebesprekingen AT5 en RTVNH

Haarlem - Het CDA -Statenlid Meino Schraal concludeert dat een verstoorde relatie tussen de Raad van Toezicht van AT5 en de Amsterdamse wethouder Gehrels de oorzaak is van het mislukken van de fusiebesprekingen tussen RTV NH en AT5. Op woensdag 29 september vergaderde de Statencommissie Sociale Infrastructuur over dit onderwerp.

In juli van dit jaar stelde Schraal, samen met zijn VVD - collega Ruben Vis, reeds schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. In de beantwoording op deze Statenvragen gaf gedeputeerde Baggerman (PvdA) aan dat het businessplan van RTV NH en AT5 onvoldoende was uitgewerkt en dat er vragen waren gerezen over de haalbaarheid van de voorgenomen fusieplannen, de financiële prognoses, de transparantie van de te kiezen organisatievorm en de veiligheid van de omroepgelden voor de regionale publieke omroep. De gedeputeerde had vragen rond de rechtmatigheid van besteding van die subsidie, toen uit onderzoek bleek dat AT5 er financieel veel slechter voorstond dan in eerste instantie bleek.

Na beantwoording van vragen in de commissievergadering, concludeert Schraal dat het de verstoorde relatie tussen AT5 en de gemeente Amsterdam aan het stopzetten van de fusiebesprekingen ten grondslag ligt. Volgens de beantwoording van de gedeputeerde op CDA -vragen, kon wethouder Gehrels niet ingaan op de eis van AT5, reeds voor 1 juli 2010 toestemming te verlenen voor het businessplan en het doorzetten van het fusieplan. Gehrels noemde begin juli j.l. in een interview in het Parool het fusieplan 'niet voldragen'.

Schraal betreurt het afketsen van de fusiebesprekingen. Vanuit de inhoud en uit overwegingen van efficiency gelooft het CDA -Statenlid in een meerwaarde van de fusieplannen. Het bekend worden van de veel slechtere financiële situatie bij AT5 heeft echter roet in het eten gegooid. Ook hecht het CDA aan een rechtmatige inzet van de omroepgelden voor de regionale omroep RTV NH, conform eisen van de mediawet. 'RTV NH mag geen financiële risico's lopen vanwege de problemen bij AT5. Het geld van de belastingbetaler moet aan het maken van programma's besteed worden', aldus Schraal. Het Statenlid spreekt waardering uit voor de verbeterslag in de verslaggeving van RTV NH over nieuws en ontwikkelingen in de regio Amsterdam.