Ingezonden persbericht


Persbericht

Maastricht krijgt eigen geneesmiddelen-researchlab

MAASTRICHT, 30 september 2010 - Onder de koepel van het Maastricht UMC+ gaat binnenkort de Drug Research Unit Maastricht, kortweg DRUM, van start. DRUM gaat zijn faciliteiten voor het testen van nieuwe geneesmiddelen commercieel aanbieden.

Voordat een geneesmiddel op de markt komt, moeten werkzaamheid en veiligheid bewezen zijn. Dat bewijs wordt eerst in vitro (in het laboratorium) vergaard, en daarna in vivo (op levende wezens), eerst op dieren en daarna op mensen. DRUM richt zich op de eerste testen bij de mens, het zogenoemde "vroege"-fase onderzoek. Deze studies gebeuren doorgaans met gezonde proefpersonen. Die worden uitgebreid onderzocht en gescreend voordat ze aan het onderzoek worden onderworpen. DRUM werkt volgens de hoogste internationale kwaliteitsnormen en volgens alle geldende wetten en regels rond geneesmiddelenonderzoek.

DRUM gaat vooral onderzoek doen naar de veiligheid van nieuwe medicijnen. De doseringen worden daarbij heel geleidelijk opgevoerd. Gekeken wordt vooral bij welke dosering het medicijn goed verdragen wordt, hoe het in het lichaam wordt opgenomen en hoe het weer wordt uitgescheiden. Vervolgens wordt er een dosering vastgesteld die zowel veilig als effectief is. De proefpersonen die aan het onderzoek deelnemen, worden nauwgezet gemonitord. Er worden regelmatig bloedmonsters en urine afgenomen en in het lab onderzocht.

De afgelopen maanden is in een van de gebouwen van het Maastricht UMC+, het zogenoemde Noordgebouw, een verdieping ingericht voor DRUM. Er zijn twee vertrekken met in totaal zestien bedden. Voor de vrijwilligers die hun medewerking verlenen aan de geneesmiddelentests zijn er de nodige voorzieningen zoals doucheruimtes, toiletvoorzieningen, een keuken en een woonkamer met allerlei faciliteiten. Verder zijn er ten behoeve van DRUM speciale laboratoriumruimtes ingericht, vriesruimtes, extra beveiligde opslagruimtes voor de te testen medicijnen, archiefruimte en aparte werkplekken voor opdrachtgevers.

DRUM is het derde geneesmiddelen-researchlab in Nederland, en gaat intensief samenwerken met de Drug Research Unit van het Universiteitsziekenhuis Gent. Directeur prof. dr. L. van Bortel van het Gentse instituut gaat ook leiding geven aan DRUM en zal één dag in de week in Maastricht werken. Gestreefd wordt naar een zo uniform mogelijke werkwijze zodat geneesmiddelenonderzoeken zowel eigenstandig als gezamenlijk en/of in samenhang kunnen worden uitgevoerd.

Zonder vrijwilligers is geneesmiddelenonderzoek niet mogelijk. Ook DRUM is op zoek naar die vrijwilligers. Bedoeling is dat er een pool van zo'n tweeduizend proefpersonen ontstaat die beschikbaar zijn voor onderzoek. Geïnteresseerden kunnen uitgebreide informatie over de voorwaarden vinden op www.drumresearch.nl

De opening van DRUM vindt donderdag 7 oktober plaats. Demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven zal om ongeveer 16.15 uur de openingshandeling verrichten. Voorafgaand daaraan is er vanaf 14.00 uur een presentatie in de Maastricht School of Management aan het Endepolsplein 150 in Maastricht, op loopafstand van het Noordgebouw van het Maastricht UMC+, waarin DRUM gevestigd is. De media zijn van harte uitgenodigd om de presentatie en de officiële opening van DRUM bij te wonen.

EINDE PERSBERICHT

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

Noot voor de redactie/