Provincie Noord-Brabant

Persbericht

30 september 2010 |

Tweede tender 1 oktober open Projecten slim elektrisch rijden van start

Drie experimenteerprojecten op het gebied van elektrisch rijden en slimme oplaadsystemen en -netwerken zijn van start gegaan. Commissaris van de Koningin Wim van de Donk maakte de eerste drie projecten bekend die gebruik maken van de provinciale stimuleringsregeling 'Elektrisch Rijden en slimme decentrale netwerken' tijdens het netwerkevenement '4Brabant' in Brussel. Marktpartijen kunnen zich vanaf 1 oktober inschrijven voor de tweede tender.

De innovatieve projecten, die door de provincie ondersteund worden, zijn: - 'ETR': ontwikkelt een nul-emmissie HD-TV reportagevoertuig welke onder andere kan worden ingezet tijdens grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen in London. De complexiteit van het voertuig en de niche waarvoor het wordt ontwikkeld maken dit project interessant. Partners: Carrosserie Akkermans, InnoSys Delft BV en D&MS uit Oud-Gastel. - 'Smart Charging': richt zich op het slim laden van elektrische voertuigen. Het bestaande elektriciteitsnet wordt hiermee beter benut en kan gebruik maken van (lokaal opgewekte) duurzame energie. Het project legt een basis waarin meerdere marktpartijen kunnen samenwerken. Partners Enexis, Better Place en Oranjewoud. - 'Pro OV': ontwikkelt een 12 meter lange elektrische OV bus, draadloos geladen door middel van inductie. De innovatieve techniek-ontwikkeling, het concept met weinig accu's in combinatie met een launching customer maken dit een compleet project. Partners: All Green Vehicles uit Oosterhout, Prorail en de gemeente 's-Hertogenbosch. Meer informatie over de projecten vindt u in de bijlage.

Stimuleringsregeling De regeling 'Elektrisch Rijden en slimme decentrale netwerken' is bedoeld voor MKB-bedrijven, kennisinstellingen, marktpartijen (zoals wagenparkbeheerders, transporteurs, vervoerders) en overheden die zich richten op de technologie- of marktontwikkeling. Hiermee stimuleert de provincie de ontwikkeling van technologie rond elektrisch rijden en slimme decentrale netwerken, juist in economisch mindere tijden. Bedrijven of consortia van bedrijven kunnen zich aanmelden voor de tweede tender vanaf 1 oktober tot en met 31 november 2010. Hiervoor is E1,8 miljoen beschikbaar. Per project is tussen E50.000 en E500.000 financiering mogelijk.

Met de stimuleringsregeling stelt de provincie in totaal E2,8 miljoen beschikbaar zodat innovatieve projecten ervaring kunnen opdoen met elektrisch rijden. Hiermee worden banen voor circa 100 kenniswerkers gecreëerd. Deze regeling maakt onderdeel uit van het provinciale maatregelenpakket om de gevolgen van de kredietcrisis voor Brabant te beperken.


BIJLAGE: Toelichting 3 projecten

Project: ETR: Elektrisch TV reportagevoertuig
Partners: InnoSys Delft BV, Carrosserie Akkermans, D&MS
Subsidie: provincie: E192.180 , totale projectgrootte: E320.301
Contactpersoon:
- InnoSysDelft - Ir Ing T. de Lange (elektrische systeem integratie)
- Carrosserie Akkermans - Dhr. A. Akkermans (ombouw voertuig)
- D&MS - Dhr. J. Derksen (Digital and Media Solutions)

Projectomschrijving:
Het ontwerpen en bouwen van een volledig elektrisch aangedreven
HD - TV reportage voertuig met Up-link satellietvoorziening en on-board video - editing facilities. Zeer recent ontwikkelde, efficiënte elektrische conversie technieken worden toegepast in combinatie met hoog rendement "intelligente" laadsystemen. Dit maakt het mogelijk dat het voertuig autonoom kan functioneren. Dit betekent voor sporters en publiek geen uitlaatgassen tijdens evenementen en wedstrijden. Gedacht wordt aan inzet bij de Olympische Spelen in 2012 te Londen. Vooraf zal het voertuig uitvoerig worden getest door regionale omroepen. Carrosserie Akkermans en D&MS staan zeer goed aangeschreven in deze markt en denken hiermee een nieuw marktperspectief te creëren.
De partners verwachten met seriematige toepassing van deze hoogrendement batterij gevoede systemen, voertuigen voor stadsdistributie en personenvervoer aan te kunnen bieden, waarbij behoefte is aan compatibiliteit met verschillende oplaadmogelijkheden.


Project: Demonstration Project Smart Charging
Partners: Enexis, Better Place, Oranjewoud
Subsidie: provincie E278.788 , totale projectgrootte: E798.443
Contactpersoon:
- Enexis, Jan Bakker +31 6 55156060, Jan.Bakker@enexis.nl
- Better Place: Thomas McNeill +31 652568805, t.mcneill@boercroon.nl
- Oranjewoud: Robert Coffeng,+31612969743,robert.Coffeng@Oranjewoud.nl

Projectomschrijving:
Het Smart Charging systeem is de eerste geïntegreerde oplossing voor informatie-uitwisseling en energiesturing tussen een netbeheerder en een dienstaanbieder voor elektrisch vervoer. Het project laat zien hoe consumenten straks op grote schaal gemakkelijk en betaalbaar gebruik kunnen maken van hun elektrische auto. Bij dit project worden vooralsnog 15 oplaadpunten en ongeveer 15-20 berijders betrokken. Doel van het project is CO2 reductie; 'Smart Charging' zal ook nieuwe banen opleveren.


Binnen het project wordt onderzocht wat de invloed is op het consumentengedrag, zoals prijs, laadsnelheid en aanbod van duurzame energie. Het project is van groot belang voor de toekomstige energie-infrastructuur, omdat een toename van elektrische auto's een grote flexibiliteit vraagt. Vraag en aanbod moeten op elkaar afgestemd worden, zeker wanneer consumenten ook zelf energie gaan opwekken.


Op zich is er voldoende energie op een dag voor miljoenen elektrische auto's, maar niet wanneer consumenten massaal op hetzelfde moment willen 'tanken'. Consumenten kunnen daarom in de toekomst zelf bepalen wanneer de accu opgeladen moet zijn, maar de prijs van het laden hangt af hoe 'druk het is'. Daarnaast speelt een rol of er op een bepaald moment veel aanbod is van bijvoorbeeld windenergie.


Het demonstratieproject Smart Charging loopt tot eind 2011.

Project: PROOV (Pro Openbaar Vervoer)
Partners: All Green Vehicles, ProRail, Conductix-Wampfler
Subsidie provincie: E 350.021 (totale projectgrootte: E 673.391)
Contactpersoon: Frank Verhulst, Projectmanager PROOV
All Green Vehicles bv, +31 6 21707195, frank@verhulstpm.nl

Projectomschrijving
De elektrische reis is begonnen! Naast diverse kleinschalige pilotprojekten binnen Nederland hebben nu ook All Green Vehicles, ProRail en Conductix-Wampfler elkaar gevonden om de elektrische treinreis door te trekken met elektrisch openbaar vervoer in binnenstedelijk gebied.

Met behulp van een inductielaadsysteem kunnen nu ook grotere bussen met minder accu's aan boord lichter en goedkoper uitgevoerd worden, terwijl in principe een onbeperkte mogelijkheid voor de reikwijdte bestaat.

Het project PROOV (Pro Openbaar Vervoer) is daarbij tevens gericht op de ontwikkeling van een standaard voor de infrastructuur en het
communicatieprotocol voor het inductief laden van stadsbussen. Deze
standaard zal worden ontwikkeld en gevalideerd op een 12m stadsbus met hoogwaardige Li-ion batterijtechniek.



Provincie Noord-Brabant