Ingezonden persbericht


Persbericht

Hilversum, 30 september 2010

Nationaal Donor Monument aanwezig tijdens sportdag "In Beweging voor Donatie en Transplantatie"

Het Nationaal Donor Monument was afgelopen zaterdag 18 september aanwezig bij het sportevenement In Beweging voor Donatie en Transplantatie. Dit evenement werd georganiseerd door het UMCG in samenwerking met onder andere de gemeente Groningen, de RUG en de Hanzehogeschool. Met deze sportdag wilden de partijen aandacht vragen voor het belang van orgaandonatie en -transplantatie. Ook was het doel om te laten zien dat mensen na een transplantatie goed in staat zijn om het gewone leven weer op te pakken, en hoe belangrijk sporten en een goede conditie is voor een succesvolle transplantatie.

De Stichting Nationaal Donor Monument onderschrijft de doelen van de sportdag, en was daarom samen met partner Stichting 2 Miljoen Handtekeningen met een stand aanwezig bij de sportdag. Hier konden sporters, supporters en andere belangstellenden informatie krijgen over donorschap en donorregistratie. Ook konden ze met eigen ogen zien hoe het Nationaal Donor Monument eruit komt te zien.

Het donormonument, dat in 2011 gerealiseerd zal worden, bestaat uit het beeld "de klim". Het beeld staat symbool voor enerzijds een getransplanteerde die dankzij zijn donor naar een nieuw leven klimt en anderzijds een nabestaande die uit een dal van verdriet klimt doordat de overleden donor in iemand anders voortleeft. Het Nationaal Donor Monument wordt een plek voor getransplanteerden die hun donoren willen bedanken. Daarnaast is het monument bedoeld als gedenkplaats en ontmoetingsplaats voor de nabestaanden van donoren. Ook zal het monument als nationaal symbool voor donorschap proberen bij te dragen aan de promotie van orgaandonatie in Nederland.

Zowel de organisatoren als de bezoekers reageerden enthousiast op het initiatief van het Nationaal Donor Monument. Met deze positieve aandacht, en een flink aantal nieuwe donorregistraties en ingevulde actieformulieren van 2 Miljoen Handtekeningen kan de Stichting Nationaal Donor Monument dan ook terugkijken op een succesvolle dag.

Voor meer informatie over het monument en de mogelijkheden om een financiële bijdrage te leveren, zie www.donormonument.nl. Voor meer informatie over 2 Miljoen Handtekeningen, zie www.2miljoenhandtekeningen.nl.


---




Ingezonden persbericht