Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

AWVN: Meer aandacht nodig voor duurzame inzetbaarheid

Kaatsheuvel, 30 september 2010 - Duurzame inzetbaarheid verdient veel meer belangstelling van werkgevers en werknemers dan het nu krijgt. Dat is de oproep van directeur arbeidsvoorwaardenbeleid Hans van der Steen van AWVN tijdens het jaarcongres van de werkgeversvereniging. Het thema van het congres was Nieuwe diMENSies, (en we werken nog lang en gelukkig).

Hans van der Steen ging tijdens zijn speech in op het waarom, wat en hoe van duurzame inzetbaarheid. Werkgeversvereniging AWVN meent dat alle partijen groot belang hebben bij de aandacht voor duurzaam inzetbaarheid van werknemers, omdat de arbeidsmarkt in hoog tempo verandert. Van der Steen: "Duurzaam ondernemen wordt een bepalende randvoorwaarde om attractief te blijven op een verkrappende arbeidsmarkt. Er is strak méér werk te doen met mínder mensen. Daarmee ontstaat de noodzaak van optimale arbeidsparticipatie." Van der Steen verklaarde dat partijen vooral moeten inzetten op participatie, productiviteit en vitaliteit. Hij ziet met name mogelijkheden in verbetering van het bedrijfsklimaat, in het anders organiseren van werkzaamheden, en in nieuwe arbeidsvoorwaardelijke arrangementen, die bijdragen aan vitaliteit van mensen en daarmee van organisaties. Van der Steen riep alle partijen dan ook op vanuit deze structuur nadruk te leggen op inzetbaarheid.

Uit een enquête onder AWVN-leden blijkt dat driekwart van de ondervraagden knelpunten ervaart bij de uitvoering van afspraken over duurzame inzetbaarheid. Dit heeft vaak te maken met het gevoel van urgentie in samenhang met een focus die op de korte termijn is gericht. Hierdoor staat de aandacht voor duurzame inzetbaarheid onder druk. Wel onderschreven álle respondenten het belang van verbetering van inzetbaarheid van werknemers.