Gemeente Zwartewaterland


Persberichten van de gemeente Zwartewaterland

Subsidie voor valpreventie ouderen

Valpreventie aanvulling op aanbod SWOZ

De gemeente Zwartewaterland stelt een subsidie van EUR 1.750 beschikbaar voor de activiteit Valpreventie van de Stichting Welzijn Ouderen Zwartewaterland (SWOZ). Deze activiteit is erop gericht het fysiek vallen bij ouderen te voorkomen. Daarnaast wordt ingezet op het het onderhoud van de fysieke conditie van ouderen. Deze activiteit sluit aan bij de Nota ouderenbeleid 2009-2012 `Samen voor wonen, welzijn en zorg'.

Valpreventie is één van de activiteiten die ingezet worden ter voorkoming van eenzaamheidsproblematiek bij ouderen. Ouderen die vallen krijgen vaak problemen met de lichamelijke conditie. Hierdoor zijn ze minder mobiel. Dit kan een beperking zijn op het kunnen meedoen aan de samenleving.

Het SWOZ gaat in samenwerking met Therafit, RSR en Van Dijk Scootmobiel voorlichting geven over het voorkomen van vallen en de `goede manier' van vallen. "Het gaat hierbiij zowel om de theorie als om de praktijk," geeft wethouder Lucas Boshove aan. "Het SWOZ gaat uit van een programma van 3 weken, met 1 dagdeel per week. Deze activiteit wordt dit jaar in Hasselt aangeboden. Na de evaluatie gaan we bekijken of we het ook in de andere kernen kunnen aanbieden."

Het gevraagde bedrag van EUR 1.750 voor het jaar 2010 komt ten laste van de post ouderenbeleid. In de Nota ouderenbeleid is genoemd bedrag gereserveerd.