Gemeente Tilburg

Andere aanpak integratiebeleid

Onderwijs, arbeidsmarkt en veiligheid belangrijke speerpunten

Het integratiebeleid van de gemeente richt zich de komende jaren op sociale stijging. Dat blijkt uit de nieuwe aanpak waarvan het college deze week heeft besloten om die aan de raad voor te leggen. Zoals afgesproken in het coalitieakkoord wordt de komende vier jaar toegewerkt naar afbouw van het programma integratie. Om hier vorm aan te geven zijn de ambities verscherpt en toegespitst op de inbedding van integratie in andere beleidsterreinen.
"Het hoofddoel is sociale stijging", licht wethouder Jan Hamming (integratie) toe. "Iedere Tilburger, ongeacht zijn of haar achtergrond, moet zich deel voelen van de gemeenschap, van de stad Tilburg. En zich mede verantwoordelijk voelen om de stad leefbaar te houden en zich daar ook naar te gedragen. Tegelijkertijd erkennen we en waarderen we de diversiteit van de mensen en groepen in de stad. Want we zijn Allemaal Tilburgers." Het college stapt dus af van het onderscheid autochtoon en allochtoon. "De afgelopen jaren hebben getoond dat dat eerder stigmatisering in de hand werkt, dan dat het bijdraagt aan de oplossing van problemen", aldus Hamming. "We willen dat iedere Tilburger een stapje vooruit komt. Als daarbij de achtergrond van een bepaalde groep een cruciale rol speelt, zullen we specifieke maatregelen nemen."

Zes speerpunten
In 2009 is het beleid Allemaal Tilburgers geëvalueerd. De gemeenteraad heeft in de bespreking van deze evaluatie geconcludeerd dat het kader nog redelijk compleet is maar dat thema's en ambities scherper moeten worden geformuleerd. Integratie komt in de nieuwe aanpak in diverse beleidsterreinen terug, zoals onderwijs, arbeidsmarkt en veiligheid. De gemeente hanteert voor de periode 2011-2014 de onderstaande zes speerpunten in het beleid:

1. Minder allochtone leerlingen verlaten de school zonder startkwalificatie.
2. Minstens 75% van de mensen die een inburgeringstraject volgt slaagt voor het examen.
3. Het aantal allochtone werklozen en bijstandsgerechtigden neemt af.
4. Minder allochtonen leven in armoede.

5. Meer allochtonen worden maatschappelijk actief.
6. Minder allochtone jongeren worden verdacht van criminaliteit. Feiten en cijfers
Uit de integratiemonitor 2010 blijkt dat Tilburg de landelijke trends volgt op het gebied van integratie. Het aandeel niet-westerse allochtonen is de laatste jaren gestegen tot 14,1%. In vergelijking tot andere steden heeft Tilburg relatief weinig allochtone inwoners. De economische crisis slaat hard toe bij niet-westerse allochtonen als het gaat om werkgelegenheid en inkomensafhankelijkheid. Er is sprake van oververtegenwoordiging in armoedesituaties en vroegtijdig schoolverlaten. Een groot deel van de jeugdige verdachten van een delict is niet-westers allochtoon.

Het in dit persbericht genoemde ontwerpbesluit wordt besproken in de raadscommissie Maatschappij op 18 oktober en behandeld in de gemeenteraad van 22 november.


Noot voor redacties



Gemeente Tilburg