Radboud Universiteit Nijmegen

PB 2010-99

Nijmegen, september 2010

30 september t/m 2 oktober: Cosmic Sensation in park Brakkenstein

Ruimtestraling live omgezet naar gesampelde dancemuziek
Uniek in de wereld: dansen op kosmische straling

Van donderdag 30 september tot en met zaterdag 2 oktober vindt in Park Brakkenstein, vlakbij de Radboud Universiteit Nijmegen, het unieke dance-evenement Cosmic Sensation plaats. In een enorme dome worden bezoekers letterlijk omringd met spectaculaire beelden die de kosmische straling uit het heelal live zichtbaar maken. De straling wordt omgezet in beeld en in moderne dansmuziek, die door bekende dj's wordt geremixed.

Zo kunnen bezoekers de straling uit verre delen van het universum, waar ze normaal gesproken geen notie van hebben, zien, horen, ondergaan en er via dans ook echt deel van uitmaken. Een zeer bijzondere ervaring dus.
Het programma begint om 20.00 uur. De eerste twee uur is er live kosmische muziek, daarna draaien bekende dj's tot 01.00 uur door. Op donderdag 30 september is er een Silent Disco XL met Onno Dekker, een van de grondleggers van disco met koptelefoons. De andere avonden wordt de muziek verzorgd door dj's van Sneakerz: Franky Rizardo, Ralvero, Shagspeare & Lady Bee, Mo MC, Youri Donatz, Skitzofrenix, Rockid vs Sandro Silva en MC Bizzey.

Kaarten bestellen
Toegang is op donderdag 5,- euro, vrijdag en zaterdag 7,50 euro.

Kaarten zijn te bestellen via www.cosmicsensation.nl/

Winnaar Academische Jaarprijs
Dit spectaculaire dance-event wordt georganiseerd door het team van Cosmic Sensation: een groep studenten en medewerkers onder leiding van Sijbrand de Jong, hoogleraar experimentele natuurkunde.

Cosmic Sensation won in 2009 de Academische Jaarprijs voor het beste project dat vooruitstrevende wetenschap bij een breed publiek onder de aandacht brengt.

Kosmische deeltjes laten ons terugkijken in het heelal
Onze aarde wordt voortdurend gebombardeerd door kosmische straling: extreem kleine deeltjes uit het heelal. Wat ze precies zijn en waar ze vandaan komen: daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan. Een groot deel van de straling komt van de zon, maar er zijn ook deeltjes die van supernova's komen, dat zijn sterren die aan het eind van hun leven ontploffen.

De meest intrigerende zijn de kosmische deeltjes met extreem hoge energie, maar die zijn ook meteen het meest zeldzaam. Daarvan was tot voor kort nog totaal onbekend waar ze vandaan komen, of hoe ze die energie hebben gekregen. Bij het Pierre Auger Observatorium voor kosmische straling in Argentinië wordt juist naar die deeltjes met de allerhoogste energie onderzoek gedaan, ook door onderzoekers van de Radboud Universiteit. Omdat deze deeltjes zo'n hoge energie hebben, worden ze niet afgebogen op hun reis door het heelal en wijzen dus direct terug naar hun bronnen. Bij het Pierre Auger Observatorium is in 2007 voor het eerst vastgesteld dat deze deeltjes afkomstig zijn uit de buurt van extreem zware, actieve zwarte gaten in andere sterrenstelsels. Nu kan er op een compleet nieuwe manier naar het heelal "gekeken" worden: niet alleen met telescopen die het licht opvangen, maar via deze deeltjes. Er is dus nu een extra zintuig om het heelal te bestuderen! Cosmic Sensation wil dit aan een breed publiek laten zien.

Scholierenonderzoek
Behalve bij het Pierre Auger Observatorium in Argentinië, doen onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen ook onderzoek naar kosmische deeltjes in Nijmegen en omstreken. Bij het Nederlands onderzoek zijn scholieren betrokken. Veel scholen in Nederland hebben meetapparatuur (in skiboxen) op hun daken waarmee kosmische deeltjes worden opgevangen en gemeten. Dat levert een continue stroom van informatie op, bijvoorbeeld over de richting van de straling, de zwaarte van de deeltjes en hun energie. Die scholen vormden tot 2004 samen zelfs de grootste detector van het noordelijk halfrond.

Sijbrand de Jong is deskundig op het gebied van elementaire deeltjesfysica. Hij doet experimenten bij de hoogste energieën in grote versnellerlaboratoria zoals Fermilab (Chicago, USA) en CERN (Geneve) en onderzoek naar kosmische straling bij het Pierre Auger Observatorium bij Malargüe, in Argentinië. De Jong zit in de de Raad van Bestuur van de Stichting FOM en werkt mee aan de samenstelling van de nieuwe curricula natuurkunde en natuur, leven en technologie voor het VWO.

Cosmic Sensation
Donderdag 30 september tot en met zaterdag 2 oktober

Park Brakkenstein, Nijmegen
Driehuizerweg 285, 6525 PL Nijmegen

5 minuten lopen vanaf station Nijmegen-Heyendaal.



Radboud Universiteit Nijmegen