Gemeente Den Haag r

Gemeente Den Haag, Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Den Haag, vrijdag 24 september 2010

Kijkje in Keuken 'Kansen voor West'

Drie Haagse EU-projecten gratis open voor publiek op 3 oktober

Den Haag - Wilt u weten wat er in de stad Den Haag met Europees geld gebeurt? Kom dan op 3 oktober kijken bij één van de projecten van Kansen voor West. Panorama Mesdag, Humanity House en Sweatshop Skatepark houden dan een open dag. De toegang is gratis.

Op zondag 3 oktober 2010 laten de vier grote steden, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht, zien hoe zij Europees subsidiegeld besteden. Tijdens deze Open Projectendag zetten in totaal twaalf projecten hun deuren open voor het grote publiek. In Den Haag zijn drie projecten gratis te bezoeken.

Drie projecten open

Het eerste project Panorama Mesdag is open van 12 tot 17 uur. Het museum wordt momenteel flink verbouwd, maar het beroemde schilderij in 360 graden blijft voor het publiek te bezichtigen.

Het tweede project, Humanity House, is nog niet eens officieel geopend, maar het publiek krijgt op zondag 3 oktober alvast een sneak-preview tussen 13 en 16 uur. Het Humanity House wil mensen inspireren en aan het denken zetten over belangrijke vragen rond oorlog en vrede.

Het derde project Sweatshop Skatepark aan de Binckhorstlaan 271 is geopend van 12 tot 20 uur. Het skatepark is ingericht met straatmeubilair. Jongeren kunnen er niet alleen met hun hobby aan de slag er worden ook veel handige cursussen georganiseerd. Het complete overzicht van alle deelnemende projecten staat op www.kansenvoorwest.nl

Kansen voor West

Kansen voor West is een samenwerkingsverband van de vier grote steden en de vier provincies in de Randstad. Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) hebben zij zich tot doel gesteld 'de Randstad terug te brengen in de top-5 van economische regio's van Europa'.

Om in aanmerking te komen voor een EFRO-subsidie kunnen bedrijven en instellingen in deze regio projecten indienen die kennis, innovatie en ondernemerschap in dit gebied bevorderen. Het mogen ook projecten zijn die steden en de regio's aantrekkelijker maken om er te wonen, te werken en te recreëren. In dat geval kan EFRO flink bijdragen in de kosten. Vaak tot zo'n 40%.

Tot en met 2015

Kansen voor West heeft een looptijd tot en met 2015. De EFRO bijdrage is 310 miljoen euro en andere overheden, bedrijven en instellingen voegen daar nog 460 miljoen euro bij, zodat er voor deze periode een totaalbedrag van 770 miljoen euro beschikbaar is. Hiervan is nu ruim 56% beschikbaar gesteld voor 100 projecten.