Gemeente Enschede

Gemeente voorbereid op drukte 3 oktober

Op 3 oktober viert Duitsland de Dag van de Duitse Eenheid. Vanwege de te verwachten toestroom aan bezoekers zet de gemeente twaalf mobiele verkeersregelaars in. Tevens wordt naast het reguliere parkeerterrein aan de Zuiderval, het Diekmanterrein opengesteld. De winkels in de binnenstad zijn geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Op het Van Heekplein vinden naast de warenmarkt tal van evenementen plaats. Het kunstenfestival GrensWerk verzorgt die dag een klachtenkoor op de Oude Markt.

Door de ervaringen van de afgelopen jaren is bekend dat deze Duitse dag een van de drukste dagen van het jaar is. Juist hierom is besloten om het scenario "zwaar" in te zetten, zelfs nu 3 oktober op een zondag valt, waardoor er geen sprake is van woon-werkverkeer. Het scenario 'zwaar' omvat een aantal maatregelen om de doorstroming van het verkeer en de bereikbaarheid te optimaliseren.

Verkeersregelaars
Dit jaar worden maximaal 12 mobiele verkeersregelaars ingezet. De verkeersregelaars staan met elkaar onderling in verbinding om een flexibele inzet te kunnen realiseren. De verkeersregelaars verplaatsen zich op motoren en zijn duidelijk herkenbaar als verkeersregelaar, dit conform de wettelijke voorschriften.

P+R terreinen
Dit jaar wordt er één extra P+R terrein ingezet. Naast de reguliere P1 (Zuiderval) gaat het om P2, het Diekmanterrein. Voor beide terreinen is een pendelbus geregeld.

Werkzaamheden
Zoveel mogelijk zijn alle gemeentelijke werkzaamheden afgestemd op 3 oktober. De werkzaamheden aan de singel (Volksparksingel-Parkweg) lopen dan nog door. De aansluiting Pathmossingel-Westerval is weer mogelijk. Daar waar mogelijk wordt gekeken of tijdelijke openstelling mogelijk is.

Warenmarkt en groots muziekspektakel op Van Heekplein Op de koopzondag van 3 oktober vindt naast de warenmarkt ook het evenement Enschede Cultuur Totaal op het Van Heekplein plaats. Er treden van 13.30 tot 17.15 uur diverse muziekkorpsen, dansgroepen en showbands op. De muzikale sfeer geeft deze dag een bijzonder feestelijk tintje. Als afsluiting is er om 17.00 uur een grote finale, waarin alle deelnemers gezamenlijk een uniek optreden verzorgen, waarbij alle disciplines tot hun recht komen. Meer informatie: www.enschede.nl of www.stadtenschede.de.

GrensWerk: Duits-Nederlands klachtenkoor
Op de Oude Markt zingt het Duits-Nederlands klachtenkoor over hun eigen klachten. Het blijkt dat verzamelen van klachten en hierover gaan zingen, een heel positieve wending kan geven. Het klachtenkoor is onderdeel van het kunstenfestival GrensWerk. De optredens zijn om 13.00, 14.00 en 15.00 uur.