Vereniging FME-CWM


---

Handelsmissie

Missie naar Spanje voor duurzame energie-sector

Datum: 3 t/m 7 oktober 2010
Locatie: Spanje

Cleantech Holland en Transfer Consultancy organiseren van 3 tot en met 7 oktober 2010 een handelsmissie naar Madrid en Barcelona voor de duurzame energiesector. Tijdens de missie legt u nieuwe handelscontacten en verkrijgt u informatie over duurzame energie-projecten in Spanje.

De focus binnen de doelgroep ligt op zonne- en windenergie, biomassa en energy efficiency. Naast een uitgebreid matchmakingprogramma voor deelnemende bedrijven worden diverse informatieve sessies georganiseerd. De missie wordt in opdracht van NL EVD Internationaal georganiseerd. Deze financiert de activiteit in het kader van het CPA-programma.

Ondanks de momenteel tegenvallende economische groei biedt Spanje voor Nederlandse MKB'ers die actief zijn in de duurzame energiesector kansen. Naar verwachting zal de economie begin 2010 weer gaan groeien. Ondertussen blijft de Spaanse overheid miljarden euro's in publieke werken investeren. Zowel de infrastructuur als duurzame energieprojecten profiteren hiervan. De huidige systemen van subsidies voor windenergie, zonnepanelen en biomassa projecten zullen verder aangescherpt worden, maar bieden door de sterk dalende kosten nog steeds gunstige vooruitzichten voor investeerders.

Concrete marktkansen


* PV Solar

De meeste Spaanse installatiebedrijven, dakbedekkings- en ingenieursbedrijven hebben weinig tot geen ervaring met installatie van PV op dak.

Er zijn relatief weinig plug & play-systemen bekend in Spanje. Er is behoefte aan goede beveiligingsoplossingen als gevolg van de toename van diefstal in de duurzame sector.
Op het gebied van 'concentrated solar power' en andere innovatieve ontwikkelingen is in Spanje veel behoefte aan samenwerking met buitenlandse partijen.


* Windenergie

Gezien de aanscherping van het tarievenstelsel zal vanuit de Spaanse markt de vraag naar leveranciers of producenten van specifieke technologie, die bestaande installaties kunnen optimaliseren, toenemen. Hierbij kan worden gedacht aan (onderhouds)service en gespecialiseerde optimaliseringsprocessen.
Nog onderontwikkeld in Spanje is de offshore windindustrie. Vanaf 2010-2012 zullen enkele belangrijke projecten in Spanje van start gaan, waarbij expertise en ondersteuning vanuit het Nederlandse MKB een goede aanvulling zou zijn.
Door een gebrek aan opslagcapaciteit van Spaanse windmolenparken gaat een deel van de opgewekte energie verloren. Er bestaat hierdoor behoefte aan buitenlandse bedrijven met specialistische kennis op het gebied opslagtechnologieën en innovatieve methoden voor wind(opbrengst)verwachtingen.


* Biogas

Er is relatief weinig ervaring in Spanje op het gebied van efficiënte biovergassingsinstallaties (in de gehele keten). Ook op het vlak van de veel grotere biomassasector (onder meer afval uit bossen, parken en de industrie) bestaat behoefte aan innovatieve co-generatie systemen.

Bezoekprogramma op maat

De Spaanse markt zal goed in beeld worden gebracht door bezoeken en presentaties van enkele toonaangevende Cleantech-ondernemingen in Madrid en Barcelona. Enkele potentiële collectieve bezoeken zijn:
* Abengoa: Gezeteld in Madrid en één van de meest vooruitstrevende bedrijven op het gebied van cleantech energieprojecten (www.abengoa.com).

* Acciona Energía SA: Één van de grootste Spaanse ondernemingen op het gebied van duurzame energie. Acciona Energía is gevestigd in Madrid. (www.acciona-energia.com).

* Comsa Medio Ambiente: Gevestigd in Barcelona en gespecialiseerd in de ontwikkeling van solar- en windenergieprojecten (www.comsa.com).
* Gamesa: De op één na grootste producent van windturbines in de wereld (www.gamesacorp.com).

* Iberdrola SA: De wereldleider op het gebied van alternatieve energie, gevestigd in Madrid (www.iberdrola.com).
* IDAE: Het agentschap van het ministerie van Industrie, Toerisme en Detailhandel dat zich bezighoudt met beleid en publieke investeringsprogramma's omtrent duurzaam energieverbruik (www.idae.es).

Deelname en kosten

Aanmelden kan via de website van de EVD. De kosten bedragen slechts EUR 500,- (excl. btw) per bedrijf. De bijkomende individuele kosten, zoals reis- en verblijfkosten, individueel transport en een eventuele tolk zijn voor eigen rekening.

Intake

Uw specifieke marktsegment wordt in een intakegesprek onderzocht. Aan de hand hiervan krijgt u individuele matchmaking aangeboden. Dit biedt uw bedrijf de kans om tegen lage kosten in contact te komen met diverse potentiële partners. De intakes hebben plaats bij FME te Zoetermeer. Om u zo specifiek mogelijk van dienst te kunnen zijn wordt er na inschrijving contact met u opgenomen voor een intakegesprek met de consultant van Transfer. Gedurende dit gesprek worden al uw wensen ten aanzien van de Spaanse markt geïnventariseerd en krijgt u verdere uitleg over de missie.

Annuleringsvoorwaarden

Aanmelding is bindend, tenzij in de voorbereidingsfase blijkt dat er, naar het oordeel van FME, onvoldoende belangstelling of interessante gesprekspartners voor het betrokken bedrijf zijn. Als bedrijven ondanks voldoende relevante belangstelling niet deelnemen aan de matchmaking, worden de werkelijk gemaakte kosten en eventuele financiële consequenties van annulering doorbelast. Bij onvoldoende belangstelling behoudt FME zich het recht voor de matchmaking te annuleren zonder tot enige vorm van schadevergoeding gehouden te zijn.

Meer informatie

Vereniging FME-CWM, Ruben Dubelaar, T (079) 353 12 81, E dub@fme.nl

____________________ ____________________ ____________________ INLOGGEN

AANMELDEN
Activiteiten

Agenda rss

Beursdeelname
9 t/m 15 mei 2010
Beursdeelname en matchmaking `Bakery China' Expo 2010 Workshop
20 mei t/m 24 juni 2010
'Managing in China' workshops
Handelsmissie
25 t/m 28 mei 2010
Handelsmissie voor milieutechnologie naar Portugal Beursdeelname

1 t/m 3 juni 2010
Metaalbeurs in het Noord-Spaanse Gijón
Alle activiteiten
FME Servicedesk
Doorzoek de kennisbank of stel uw vraag aan één van onze specialisten! Naar de Servicedesk
Stel direct uw vraag
WEEKLOG VOORZITTER

Jan Kamminga

Jan_klein_2
Week van de Veiligheid
Dit was de Week van de Veiligheid, waarin veel aandacht wordt besteed aan veiligheidsbewustzijn en -cultuur. Het centrale thema: `Veiligheid, wat doe jij eraan?' is gericht op het vinden van oplossingen voor veiligheidsproblemen. Een scala aan originele en ... lees meer | reageer

Meest gelezen onderwerpen

Wegwijs in de CAO Metalektro Word lid! Brancheverenigingen Overzicht Contact Opleidingen CAO's in de Technische Groothandel Ziekteverzuimcijfers in de sector Functiewaardering CAO Metalektro FME Servicedesk Weeklog Jan Kamminga Nieuwe CAO Metalektro Ledenvoordeel FME Subsidiedesk Exportplatforms Pensioenen Product- & Procesinnovatie Benchmarking & Arbeidsvoorwaarden Vennootschapsrecht

Ondersteunende navigatie

Home
Actueel
Nieuws Agenda Publicaties Thema's Weeklog Voorzitter Pers Alle agenda's Advies
HRM Consult Opleidingen Strategie, Innovatie & Operations Internationaal ondernemen Juridisch advies
CAO
CAO's in de Metalektro CAO's in de Metaal en Techniek CAO's in de Technische Groothandel Overige CAO's Pensioenen Aandachtsgebieden Brancheverenigingen
Brancheverenigingen
Ledenvoordeel
Over FME
Missie Bestuur en voorzitter Word lid! Werken bij FME Contact FME Media