Vogeltrek bij vuurtoren De Ven in Enkhuizen


Gratis vogelexcursie van IVN West-Friesland

ENKHUIZEN, 20100927 -- Op zondag 3 oktober is er een gratis vogelexcursie voor volwassenen op het noordelijkste puntje van West-Friesland-Oost. Door twee deskundige vogelaars van het IVN en de KNNV wordt uitleg gegeven over de bestaande vogelpopulatie en de op dat moment overvliegende soorten. De markante vuurtoren De Ven is een prima plek want veel trekvogels volgen de kustlijn van het IJsselmeer.

Deelnemers moeten er wel vroeg bij zijn, de activiteit start 's morgens om 7.30 uur. Er is een parkeerplaats met banken, handig om je zelf meegebrachte koffie uit de thermoskan te drinken.

Wintergasten zoals kramsvogels en koperwieken, groenlingen en putters zijn zelfs voor een niet-fanatieke vogelaar te spotten als je weet hoe en waar je moet kijken. Sommige vogels zijn op doortrek en op zoek naar insecten, bessen en zaden om weer op krachten te komen voor de rest van hun verre reis naar het zuiden. Groepen ganzen of goudplevieren van 100 stuks of meer uit het verre noorden trekken over.

Vanaf de dijk er is goed zicht op de vele waadvogels in de waterberging. Soms is er een spectaculaire spreeuwenvlucht zien, in die buurt is een roestplaats waar ze met honderden spreeuwen de nacht doorbrengen. Als het weer gunstig is zijn er langs de dijk regelmatig bijzondere vogels (zoals de slechtvalk of visarend) te bewonderen.

IVN West-Friesland





Ingezonden persbericht