KNHS

Edward Gal niet de eerste, wel de beste
3 oktober 2010
Edward Gal - Totilas 4

LEXINGTON/KENTUCKY (KNHS) - Sinds de Kür op muziek zijn intrede heeft gedaan in de mondiale dressuursport zijn er met grote regelmaat veranderingen doorgevoerd. Eerst moest een ruiter kiezen of men na de Grand Prix van start wilde gaan in de Kür of in de Grand Prix Special, daarna gold de GP Special als kwalificatie voor de Kür en sinds de wereldruiterspelen van Aken in 2006 kent men het systeem van drie wedstrijden, waarin driemaal medailles te verdelen zijn.

Vanaf 1995 bestaat het systeem dat de beste combinaties in alle drie de onderdelen (Grand Prix, Special en Kür) van start mochten gaan. Tijdens de EK's van 1995 (Mondorf les Bains) en 1997 (Verden) won de Duitse Isabell Werth met Gigolo individueel alle drie de wedstrijden. In 1999 deed Anky van Grunsven (Erp) op het EK in Arnhem hetzelfde met Bonfire. De Duitse Ulla Salzgeber was op het EK in 2003 (weer in Verden) met Rusty drie keer de sterkste, terwijl Anky op het EK in 2005 in het Duitse Haagen met Salinero weer alle drie de wedstrijden op haar naam schreef. Edward Gal (Harskamp) is echter de eerste dressuurruiter die op een wereldkampioenschap alle drie de wedstrijden wist te winnen en daarvoor ook drie gouden medailles kreeg omgehangen, met een record totaalscore van 261.551%. Let wel: op geen van de drie aparte onderdelen verbeterde Gal in Kentucky zijn persoonlijke record.

Op de ochtend nadat hij 's avonds zijn derde gouden medaille omgehangen had gekregen was Edward nog steeds een uiterst blij mens. "Drie gouden medailles op een WK, daar heb ik zelfs niet van durven dromen. Het was best een spannende wedstrijd, in al zijn facetten. Moorlands Totilas had nog nooit zo'n lange reis gemaakt. Twee wedstrijden overdag in een amper voor een derde gevuld stadion met een behaaglijke temperatuur. Dan een Kür op muziek met een barstensvol rumoerig stadion, en een temperatuur die gerust als fris omschreven mag worden. Dat rumoerige publiek wekte bij Totilas enige spanning op, vandaar ook dat we in de uitgestrekte draf even een foutje hadden. Volledige controle behouden is dan best moeilijk. Maar goed, dit was wel de 52ste zege in de 54 wedstrijden waarin Totilas en ik tot nu toe zijn gestart", aldus Gal.

De Amerikaanse Linda Zang, die vrijdagavond als voorzitter van de jury optrad, was ook de dag na de overtuigende zege van Totilas en Gal nog onder de indruk. "Totilas laat zoveel kracht zien in alle onderdelen en daarbij is er bijna constant 100% controle. In mijn ogen doet Edward een fantastische job, waarbij alles wat hij van zijn paard vraagt er uitziet alsof het vanzelf gaat", aldus Zang.

Vlak voordat Edward binnen moest rijden reed de Spanjaard Juan Manuel Munoz Diaz met de schimmel Fuego zijn proef. Deze proef is meer show dan dressuur, maar het met Hollywood opgevoede publiek vond het schitterend wat deze 'circusartiest' liet zien. Voor veel Amerikanen op de tribune had deze Diaz de nieuwe wereldkampioen mogen worden. Maar dan letten ze niet op takt en regelmaat in de beweging en evenmin op het dressuurmatig gereden zijn. "Ik ben bewust lang op het voorterrein gebleven om het publiek iets te laten kalmeren, waardoor Totilas niet in de orkaan van geluid terecht zou komen. Ik ben de eerste ruiter die op een WK drie gouden medailles weet te winnen en ik ga heel blij naar huis", aldus Gal.

Normaal gesproken is de combinatie die als vierde eindigt op een internationaal kampioenschap zeer teleurgesteld, maar Imke Schellekens-Bartels (Hooge Miede) vormde de uitzondering op deze regel. "We hebben het super gedaan en ik ben verschrikkelijk blij. We hebben alles wat er in zit eruit gehaald en we bleven foutloos. Ik had gehoopt op brons, maar ben zeer tevreden met mijn vierde plek", aldus Schellekens. De Amerikaan Steffen Peters, die met Ravel als derde eindigde, had de rit van Imke ook gezien. "Ik dacht, toen Imke met de Kür bezig was, dat zij mij voorbij zou steken. Ik had een paar foutjes en onze Kür liep naar mijn gevoel niet echt lekker, terwijl Imke een fantastische, exact op de muziek gereden Kür liet zien. Ik ben natuurlijk erg blij met brons, maar zou er ook vrede mee gehad hebben als Imke mij die medaille voor de neus had weggekaapt", aldus Peters.

In het medailleklassement van de WEG gaat Nederland aan de leiding met drie gouden medailles, voor de Amerikanen, die er twee hebben weten te winnen. Daarnaast wonnen ze eenmaal zilver en tweemaal brons. De Verenigde Arabische Emiraten staan derde met een gouden medaille, een zilveren en een bronzen, terwijl Spanje vierde staat met een gouden medaille.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.alltechfeigames.com