Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Utrecht/Harlingen, 3 oktober 2010 - Maartje Wortel ontvangt voor haar verhalenbundel Dit is jouw huis (De Bezige Bij) de Anton Wachterprijs 2010. Schrijver en jurylid Maarten 't Hart berichtte haar hier zaterdagmiddag over. De Anton Wachterprijs (sinds 1977) is een tweejaarlijkse prijs voor het beste literaire debuut naar oordeel van een vakjury. De jury heeft de bundel korte verhalen van Maartje Wortel verkozen uit een honderdtal ingezonden titels. Tijdens de uitreiking van de Anton Wachterprijs op zaterdag 6 november aanstaande zal de jury haar keuze toelichten.

Dit is jouw huis

Maartje Wortel verhaalt in Dit is jouw huis over absurde dingen: een meisje dat foto's maakt van de huizen van wildvreemden. Een antwoordapparaat waarop iemand dezelfde, duistere tekst inspreekt. Een zwijgend kind in de achtertuin. Waar het privédomein wordt betreden, ligt het snijvlak van spanning en de pen waarmee deze korte verhalen zijn geschreven. 'Ik ben niet per se goed met taal en fantastische zinnen, maar heb een eigen stem,' verklaarde Maartje Wortel in de Boekenkrant. 'Korte verhalen schrijf ik bijna alsof het foto's zijn.'

Vijf nominaties

Vijf debuten, verkozen uit ruim honderd inzendingen, stonden op de nominatielijst van de Anton Wachterprijs 2010. Naast Dit is jouw huis van Maartje Wortel waren dit: Dorsvloer vol confetti van Franca Treur (Selexyz Debuutprijs), Septemberlicht van Bas van de Bosch, De verzopen katten en de Hollander van Detlev van Heest en De trompetboom van Hannah van Munster.

De Anton Wachterprijs

De Anton Wachterprijs (sinds 1977) is een tweejaarlijkse prijs voor het beste literaire debuut naar oordeel van een vakjury. De jury bestaat uit de schrijvers Kees 't Hart, Maarten 't Hart, Jo Huizinga (voorzitter), Joke Linders en Martin Ros. Met het winnen van de Anton Wachterprijs schaart Maartje Wortel zich in een rij veelgeprezen collega-schrijvers. Onder hen zijn Frans Kellendonk, A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo, Paul Verhuyck, Ilja Leonard Pfeijffer, Arnon Grunberg en Christiaan Weijts.

Uitreiking

Zaterdag 6 november 2010 is de uitreiking van de Anton Wachterprijs. Deze vindt plaats in Harlingen (Lahringen), de geboortestad van Simon Vestdijk en van zijn alter ego Anton Wachter. Maartje Wortel ontvangt dan ¤ 1500,- en een replica van het Anton Wachterbeeld. Locatie: Grote Kerk, Kerkpad 3 te Harlingen. Tijdstip: 14.00 uur.