Ingezonden persbericht


Colijnsplaat 2 oktober 2010

Goofies winter zeilseizoen 2010-2010 van start met 68 zeilers.

Zaterdag 2 oktober 2010 is op de Oosterschelde voor Colijnsplaat het winterzeilseizoen van start gegaan met de 26ste Goofies serie.

De 68 zeilers die aan de Goofies race van oktober deelnamen ondervonden goed weer en de snelste zeilers konden het zelfs de hele wedstrijd droog houden. Alleen de wind had voor een aantal schippers wel wat harder gemogen.

Aangepaste baan.

Omdat er gelijktijdig vanuit de Roompotmarina een jeugd zeilwedstrijd werd gevaren moesten de Goofen na overleg met dat wedstrijd comité de baan wat aanpassen. Met de heersende windrichting en de stroom pakte dat goed uit. Alle boten hadden een mooie baan met in een twee of drietal lussen een kruisrak. De beide wedstrijden ondervonden ook geen last van elkaar.

Boten dicht op elkaar.

Door de nieuwe startprocedure, om de 10 minuten, en de keuze van de baan voeren de boten van verschillende klassen veel in elkaars nabijheid. Zo voeren alle klassen een stuk in de Hammen, een wat nauwer vaarwater. Daardoor kwamen ze elkaar vaak tegen. Veel schippers en bemanningsleden gaven aan dat ze dit bijzonder waardeerde. Het leidde gelukkig niet tot aanvaringen.

Wel liep er een tweetal boten aan de grond op de steile kanten bij de banken in de Oosterschelde.

Een kon er zonder hulp afkomen maar de andere moeste zijn motor gebruiken. Een passende, forse, tijdstraf door de Goofen was het gevolg.

De resultaten:

ORC 1/IRC 1
In de ORC 1/IRC 1 was de Checkmate van Peter de Ridder uit Gorkum oppermachtig. Met een grote voorsprong pakte de Checkmate line honours in de ORC1/IRC 1. Ook op berekende tijd pakte de Checkmate zowel de overwinning in de ORC 1 als de IRC 1. In de ORC 1 werd de Checkmate gevolgd door de Stortemelk van Frans de Vries Lensch uit Rotterdan op de tweede plaats en de Aquamotions van Lennard van Oeveren uit Heinkenszand op de derde plaats. In de IRC 1 volgde Stortemelk op de tweede plaats en de op de derde plaats de Weerga van Wessel Liesenga

ORC 2 t/m 5 en IRC 2 t/m 5
In de ORC 2 t/m 5 gingen afgelopen zaterdag 19 schippers van start. ORC 2 t/m 5 is een sterk competitieveld. Alhoewel de Beau Bateau deze winter de wal op gaat voor groot onderhoud is Henk van Zweden met zijn bemanning opgestapt op de Druzix van Jan Bom. De Jingle ging als eerste rond de ton richting de Overloop van Zierikzee, nipt gevolgd door de Yeti en de Elyxir. De grote winnaar vandaag was de Anna Mazurka van Evert van der Zande. De lokale kennis van Evert van de Zande in de Hammen kwam goed van pas. Diverse concurrenten liepen tegen de stijle zandbank aan tussen de H4 en H6. De Anna Mazurka wist hier handig gebruik van te maken en ging in achtervolging op de Yeti. Halverwege de wedstrijd pakte de Anna Mazurka de koppositie en bouwde de voorsprong gestaag uit. Ondertussen had de Jack in de Box zich in het middenveld zich goed los kunnen varen om zo in achtevolging te gaan op de koplopers.

De uitslag:

De Anna Mazurka van Evert van de Zande uit Zierikzee pakte Line honours en de overwinning in de ORC 2 t/m 5, gevolgd door de Jack in de Box van Jeanot Bruggeling en de Elyxir van Bas Dijkhuizen uit Kamperland op de derde plaats.

Bij IRC 2 was de uitslag: Eerste de Yety van Paul van der Pol en Suzanne Henderikse uit de Bosch voor de A Boen van Johan Bol uit Goes en de CTP van Mike Celis uit Bouwel (B) die derde werd.

Ongemeten groter dan 10 meter
Het grootste startveld was de ongemeten klasse groter dan 10 meter. 24 deelnemers telde deze klasse. Naast volop strijd op het water is dit ook de klasse met de meeste fotografen, die prachtige plaatjes schieten van de deelnemers tijdens het zeilen. Willem Driessens heeft de oude vertrouwde Spirit 32 Bolderik verruild voor een X-412, ook weer genaamd Bolderik. De Bolderik liet gelijk weer van zich horen en voer in de kop van het ongemeten veld mee.

De uitslag

De overwinning was voor de Guanabara, van Dirk van der Endt uit Yerseke gevolgd door de Bolderik van Wim Driessens uit Zeebruge (B) en de Prince de Petarcq van Bert Jansen uit Berchem (B).

Ongemeten kleiner dan 10 meter:
Als laatste startgroep vertrok om 12.30 uur de ongemeten klase kleiner dan 10 meter. 14 deelnemers telde deze klasse met een nieuwkomer in het deelnemers veld; Marloes Swinkels nam met haar J24 Jillz voor het eerst deel en maakte meteen indruk op de tegenstanders.

De uitslag : De overwinning ging naar de Sigma 33 Famous Gull van de heer van Driel uit Rhoon voor Marloes Swinkels uit Colijnsplaat met de Jillz en de Lecas van dhr Declercq uit Merksem (B) op de derde plaats. Bijlage: HTML file met alle uitslagen

WEGENERNOSPAM

De Goofies races zijn 25 jaar geleden ontstaan uit wedstrijden tussen 2 zeiler zie beiden Goof heten: de oer Goofen. Na een aanpassing aan één van hun van oorsprong gelijke schepen besloten ze te zien wat het effect daarvan was tijdens maandelijkse wedstrijden in de winter. Daarmee waren de Goofies races geboren.

In de loop van de jaren zijn er steeds meer zeilers mee gaan doen zodat er nu soms meer dan 100 boten meedoen. Het zijn en blijven echter informele wedstrijden waarbij het plezier voorop staat. De Goofies races worden gevaren van uit Colijnsplaat op de eerste zaterdagen van de maanden oktober tot en met april.




Ingezonden persbericht