Politie Gelderland-Zuid

ME grijpt in bij krakersdemonstratie

Nijmegen, 03-10-2010 o Zaterdag trok de demonstratie Nood kraakt Wet vanaf 14.30 uur rond het centrum van Nijmegen. Na een grotendeels rustig verloop escaleerde de demonstratie op het eind en moest de politie ingrijpen. Een subgroep van enkele tientallen demonstranten probeerde het centrum in te trekken. Toen de politie hen hiervan wilde weerhouden, gooiden de demonstranten met straatstenen en andere voorwerpen. De ME heeft enkele charges uitgevoerd. In totaal werden dertien aanhoudingen verricht. Vier politiemensen raakten lichtgewond.

Vooraf waren goede afspraken met de organisatie gemaakt, onder meer over de te volgen route en het niet dragen van gezichtsbedekking of andere vermommingen. De politie inzet was gericht op een vreedzaam verloop en waar mogelijk de-escalerend optreden. Op de demonstratie waren zon 500 à 600 krakers en sympathisanten afgekomen. Tot het eindpunt op het Joris Ivensplein verliep de demonstratie nagenoeg zonder incidenten.

Rond 17.00 uur maakten enkele tientallen demonstranten zich los van de rest, bedekten hun gezichten en zochten de confrontatie met de politie. Nadat zij enkele keren door de politie waren gesommeerd om zich aan de regels te houden en daaraan geen gehoor gaven, greep de ME in en voerde enkele charges uit.

Rond 18.00 uur was het weer rustig in de stad. Het grootste deel van de demonstranten vertrok direct na het uitbreken van de ongeregeldheden. Van de dertien aangehouden personen werden er twee voorafgaand aan de demonstratie aangehouden, vanwege het reizen zonder geldig vervoersbewijs en een openstaande signalering voor een ander feit. De overige elf zijn aangehouden op grond van belediging, openlijke geweldpleging en het niet voldoen aan bevel of vordering. Inmiddels zijn alle aangehouden verdachten heengezonden.

(16)

Laatst gewijzigd 03-10-2010 16:09 | © Regio Gelderland-Zuid |