Nieuw-Vlaamse Alliantie


Tijd om duidelijkheid te scheppen

3 oktober 2010

De N-VA neemt akte van de verklaringen van een aantal Franstalige politici vandaag in De Zevende Dag. De toon was dan wel gematigd, ten gronde viel het echter vooral op dat er net zoals de voorbije twee weken in de high level werkgroep nooit een duidelijk antwoord kwam op de vraag of (een deel van) de personenbelasting naar de deelstaten overgeheveld kan worden. Voor de N-VA blijft dit de cruciale vraag, want hiermee staat of valt de responsabilisering van de deelstaten. Zolang als een overheveling van de personenbelasting niet bespreekbaar wordt, heeft het voor de N-VA geen enkele zin om de onderhandelingen weer op te starten. De N-VA wacht het antwoord van de Franstaligen hierop af en zal in functie daarvan morgen op haar partijbureau beraadslagen of een voortzetting van de gesprekken nog zin heeft.

We moeten in dit land eindelijk eens een cultuur van financiële verantwoordelijkheid introduceren. Dat gebeurt niet door de inkomsten van accijnzen of btw op te delen. Of een pakje sigaretten duurder is in Vlaanderen of in Brussel, dat heeft niets met responsabilisering te maken. De essentiële vraag is: hoe zorg je ervoor dat de deelstaten de gevolgen van hun beleid voelen in hun eigen inkomsten? Dat kan enkel via de personenbelasting en de vennootschapsbelasting. De N-VA roept de Franstalige partijen dan ook op om na twee weken eindelijk kleur te bekennen: is dit bespreekbaar of niet?

De N-VA beseft zeer goed dat ze niet haar volledige programma kan realiseren. Ze blijft dan ook bereid om te onderhandelen over het precieze percentage van de personenbelasting dat overgeheveld moet worden, maar het moet in elk geval substantieel zijn. De deelstaten moeten na de hervorming minstens de helft van hun uitgaven financieren met eigen fiscale inkomsten. Dat is een zeer redelijk standpunt en een compromis dat iedereen sterker maakt. Als dat niet kan, heeft het geen enkele zin om nog eens tien dagen of twee weken te palaveren. Zulke gesprekken dienen dan enkel om een zwartepietenspel te spelen en daar hebben de mensen niets aan. Dan zouden alle partijen beter de moed opbrengen om eerlijk aan de bevolking te communiceren wat mogelijk is en wat niet. Auteur(s): Bart De Wever, Partijvoorzitter