Yahoo! Inc.

Aan: de voorzitter van de raad van de gemeente Heerlen

Hoensbroek, 03-10-2010

Betreft Interpellatie vragen van de GroenLinks Heerlen fractie

Geachte voorzitter van de raad, beste raad- en collegeleden, Onderstaande interpellatie vragen van de GroenLinks Heerlen fractie inzake 'Het verhalen van planschades provinciaal inpassingsplan Buitenring op gemeente Heerlen' worden langs deze weg formeel ingediend, met het verzoek deze vragen integraal te behandelen met de interpellatie vragen van het raadslid Hummel van Leefbaar Heerlen over de kwestie buitenring welke tijdens aanstaande raadsvergadering van 5 oktober zijn geagendeerd.

Toelichting vragen
Naar verluid zijn gemeenten aansprakelijk voor planschades die het gevolg zijn van een zogenaamd inpassingsplan van de provincie. Een inpassingsplan is een bestemmingsplan van de provincie, die deze bevoegdheid heeft gekregen vanuit de nieuwe Wet ruimtelijke ordening. De Provincie Limburg voert de ruimtelijke ordeningsprocedure voor de Buitenring met behulp van een inpassingsplan. De Heerlense GroenLinks fractie acht het gewenst dat duidelijkheid wordt verkregen over wat de gevolgen zijn van het inpassingsplan van de Buitenring voor de gemeente Heerlen vanwege het te verwachten claimen van planschades of het nemen van maatregelen die deze claims voorkomen.

Dit leidt de fractie van GroenLinks tot de volgende vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders van Heerlen:


1. Is de veronderstelling correct dat bij een inpassingsplan van de provincie de betreffende gemeente aansprakelijk is voor mogelijke planschades en dat die schades dus bij de gemeente geclaimd moeten worden?
2. Is dit ook het geval bij het inpassingsplan voor de Buitenring?
3. Heeft de gemeente een inschatting gemaakt welke planschades kunnen ontstaan door de Buitenring, bijvoorbeeld als gevolg van een hogere geluidsbelasting, meer luchtvervuiling waaronder fijn stof, andere milieuschades en vermindering van de kwaliteit van de leefomgeving plus andere materiële (lagere waarde huizen - WOZ) en immateriële (gezondheid) schades?
4. Is bij deze inschatting een berekening gemaakt van de hoogte van de te verwachten schadeclaims?
5. Heeft de gemeente een inschatting gemaakt van nog door de gemeente te nemen maatregelen om schade of ongewenste neveneffecten van de Buitenring te verminderen / te voorkomen?
6. Is bij deze inschatting een berekening gemaakt van de kosten die met deze nog noodzakelijke aanvullende maatregelen zijn gemoeid?
7. Heeft de gemeente een financiële voorziening getroffen voor al deze mogelijke aanvullende kosten voor de Buitenring?
8. Of zijn er concrete en afdoende afspraken gemaakt tussen de gemeente Heerlen, de overige gemeenten van Parkstad Limburg en de Provincie Limburg over het verhalen van geclaimde planschades die worden veroorzaakt door de Buitenring?

Met vriendelijke groet,
Drs. M.S. Rahnama'i
Fractievoorzitter GroenLinks afdeling Heerlen e.o.

---- --