Ingezonden persbericht


Persbericht - 3 oktober 2010

Twentse woningcorporaties verlenen nazorg bij huisuitzetting

Woningcorporaties spannen zich maximaal in zodat mensen een dak boven hun hoofd houden

In Twente werden in 2008 nog ruim 300 mensen het huis uitgezet. Verreweg de meeste mensen kunnen bij vrienden en familie terecht als ze hun huis uit worden gezet. Maar een klein deel ook niet. Om te voorkomen dat die kwetsbare mensen definitief aan de zijlijn van de maatschappij komen te staan, heeft de Vereniging WoON (het samenwerkingsverband van alle 19 woningcorporaties in Twente) afspraken gemaakt met gemeenten en opvanginstellingen om daar onderdak te verkrijgen. Vanaf vorige week verlenen alle Twentse corporaties nazorg bij huisuitzetting. Dat is uniek in Nederland.

Voorkomen van uitzettingen
De woningcorporaties in Twente maken er dagelijks veel werk van om huisuitzettingen te voorkomen. Corporatiemedewerkers signaleren veel sociale problematiek vroegtijdig. Samen met gemeenten, maatschappelijk werk en zorginstellingen werken de corporaties aan het oplossen van deze problemen. Veel huisuitzettingen zijn het gevolg van betalingsachterstanden. In hun incassoprocedure krijgen huurders kans de schuld terug te betalen via een betalingsregeling. Vaak meldt de corporatie de huurder ook aan bij de Stadsbank, zodat mensen daar budgetbegeleiding kunnen krijgen.

Uitzetting is allerlaatste middel
Het gevolg van de inspanningen is dat corporaties alleen nog mensen uitzetten die er echt een potje van maken. En niet open staan voor welke oplossing dan ook. Denk bijvoorbeeld aan het niet willen betalen van de huur of het niet willen of kunnen stoppen met het veroorzaken van overlast.

Niet op straat slapen
Om bij een uitzetting te voorkomen dat mensen op straat moeten slapen, informeren de Twentse woningcorporaties een aantal dagen voordat zij tot uitzetting over gaan de gemeente, de betrokken hulpverlening en de maatschappelijke opvang. Op deze manier kunnen mensen die uit huis gezet worden in ieder geval terecht in de opvang en slapen zij niet op straat.