'Lijk in de Kast' gaat in op escapades 'troetelallochtoon'


Dossier Pinto in boek vorm gegeven

GRONINGEN, 20101003 -- Het onderwerp was al jaren naar de achtergrond verdwenen, maar een toevallige herkenning in het vliegtuig van Tel Aviv naar Amsterdam bracht het verhaal weer op de voorgrond. Het conflict eind jaren negentig tussen de Nieuwe Joodse Gazet (NJG) en directeur David Pinto van het Inter-Cultureel Instituut (ICI) in Groningen. In zijn boek `Het Lijk In de Kast' gaat Van Gelder in op de escapades van de `troetelallochtoon'.

Publicaties in het blad leidden ertoe dat de NJG een rectificatie moest plaatsen op last van de rechter. Vermeende beschuldigingen van fraude, oplichting en malversaties moesten worden teruggenomen. Hoofdredacteur Johan van Gelder meende destijds aan de journalistieke normen te hebben voldaan door anonieme bronnen aan het woord te laten en Pinto in de gelegenheid te te stellen op eventuele feitelijke onjuistheden in het artikel te laten reageren. De rechter vond van niet.

Volgens de rechter mocht een journalist wel gebruik maken van anonieme bronnen maar ontslaat hem dat niet van de verplichting met andere bewijzen te komen en daar had de NJG volgens hem niet aan voldaan. Eén van de aantijgingen was tevens dat er met subsidiegelden was geknoeid. Op zich was dat ernstig genoeg meende de rechter om aandacht aan te besteden maar was de rechtbank daar niet het aangewezen forum voor om dat te onderzoeken.

Voor hoofdredacteur Van Gelder een signaal zelf verder op onderzoek uit te gaan. Hij raadpleegde allerlei dossiers en sprak met diverse betrokkenen die met een uitzondering daargelaten met naam en toenaam werden genoemd. Hij kwam tot de conclusie dat Pinto had gelogen over het feit dat hij subsidies had ontvangen en de NJG dat ten onrechte had moeten rectificeren.

Na zijn periode in Groningen vertrok Pinto naar Amsterdam. Hij sloot zich aan bij Leefbaar Nederland toen Pim Fortuyn de lijst aanvoerde. Pinto wilde dat samen met Fortuyn doen, maar die zag daar geen heil in. Uiteindelijk vetrok Fortuyn met heibel en begon met de Lijst Fortuyn die nadat hij was doodgeschoten in Hilversum een fors aantal zetels opleverde in de Tweede Kamer. Pinto die al via verschillende politieke partijen had geprobeerd hogerop te komen, bleef met lege handen achter.

Het conflict met de NJG heeft veel indruk op Pinto gemaakt, want op zijn eigen website heeft hij het vermeld tussen al zijn contacten met hooggeplaatste personen waaronder het huis van Oranje. 'Zijn beeld is erg eenzijdig', zegt Van Gelder. 'Een goede reden hem te confronteren met zijn eigen geschiedenis.'

In zijn boek `Het Lijk In de Kast' gaat Van Gelder in op de escapades van de `troetelallochtoon' die veel furore heeft gemaakt met zijn stelling dat allochtonen niet moesten worden vertroeteld met subsidiegelden, maar daar zelf in feite niet vies van was. Het boek kost 15 euro en is verkrijgbaar in de boekhandel.


ISBN/EAN: 978-90-803703-7-1
NUR-CODE: 813
NUR-omschrijving: Journalistiek



ingezonden persbericht