Waterschap Aa en Maas

inspirende werkvorm

Water + ruimte atelier Peelse Loop als inspirende werkvorm

Vandaag is het eerste deel van het Water + Ruimte atelier over de Peelse Loop. Deel twee staat gepland voor 4 oktober aanstaande. Het is een gezamenlijk initiatief van het waterschap en de gemeente Gemert-Bakel. Het wordt (financieel) ondersteund door ministeries van VROM en LNV .

Bij het Water en Ruimte atelier Peelse Loop staat voor het waterschap beekherstel voorop. Ook willen we er een ecologische verbindingszone aanleggen. Voor de gemeente Gemert-Bakel gaat het vooral om de aanleg van een noordelijke randweg deels parallel aan de Peelse Loop. Daarnaast zoeken beide partijen naar een oplossing voor een deel van het bedrijventerrein Wolfsveld, waar de Peelse Loop zo'n 60 meter overkluisd is. Daardoor vormt het een obstakel bij het beekherstel.

evz peelse loop

Samen komen tot een gebiedsgerichte ontwikkeling In het atelier worden de water- en stedelijke opgaven vertaald naar ruimtelijke inpassingsmogelijkheden. Het atelier staat onder leiding van ontwerpers (landschaparchitecten) van de Dienst Landelijk Gebied en een adviseur gebiedsontwikkeling van Deltares. Ook andere betrokken partijen zoals de provincie, dorpsraad Handel, de heemkundekring, stichting Landschap Bakel Gemert, Staatsbosbeheer en de kavelruilcoördinator nemen deel aan het atelier.

Met de werkvorm van een atelier hopen het waterschap en de gemeente verschillende nu nog gescheiden projecten samen te bundelen tot een gebiedsgerichte ontwikkeling. In het atelier proberen we met elkaar eerst een visie op het gebied te ontwikkelen. Een visie die antwoord geeft op de vraag hoe ziet dit gebied over pakweg 10-20 jaar eruit. Vanuit die visie proberen we maatregelen, oplossingen te bedenken voor het volledig beekherstel, de ecologische verbindingszone, het Wolfsveld en de noordelijke randweg. Door gezamenlijk en in een kort tijdsbestek (van 2 bijeenkomsten) na te denken over problemen hopen we tot de beste oplossingen te komen. Door verschillende projecten te koppelen ontstaat mogelijk ook een kostenbesparend effect.

Beproefde werkmethode
Het waterschap heeft inmiddels al de nodige ervaring opgedaan met Water
+ Ruimte ateliers. Tijdens voorgaande ateliers voor onder meer de ontwikkeling van de Vierlingsbeekse Molenbeek en de regio Helmond heeft dit tot erg leuke, verrassende en nuttige resultaten geleid. Zo zijn er creatieve mogelijkheden bedacht om de watermolen in Vierlingsbeek voor vissen passeerbaar te maken. Voor de regio Helmond zijn nieuwe mogelijkheden bedacht om de opwaardering van de provinciale weg N297 beter te integreren in de wateropgaven.

Inspirerende ideeën
Ontwerpen, schetsen, verbeelden en discussiëren in een atelier blijkt een inspirerende en verhelderende werkmethode. Te vaak belanden we met discussies over de ruimtelijke invulling van een gebied in een positiespel. Een atelier biedt daarentegen biedt een veilige omgeving om op basis van inhoud en gebiedskennis en met aandacht voor het landschap en de ecologie elkaar aan te vullen. Je denkt samen na over de kwaliteit die we willen bereiken. Dat levert argumenten op, inspirerende ideeën, geen cijfers tot ver achter de komma. Bovendien kan een sterk en beeldend verhaal ook voor bestuurders van belang zijn om de juiste keuzes te maken.