NMBS

Nieuwe NMBS-uniformen vanaf 4 oktober

24/09/2010

UDC Corporate Fashion wint contract met ontwerp van Strelli

Op maandag 4 oktober tonen de NMBS-treinbegeleiders, het NMBS-stationspersoneel en het NMBS-verkoopspersoneel hun nieuwe uniform voor het eerst aan klanten en publiek. Dan nemen ze afscheid van het uniform dat ze sinds mei 1999 droegen. De Belgische topontwerper Strelli laat het personeel dat met de klant in contact staat, opnieuw eigentijds en stijlvol voor de dag komen.

Vanaf het eind van de jaren 60 droegen de NMBS-bedienden een donkerblauw uniform. Dertig jaar later werd dat vervangen door het gekende (hoofdzakelijk) grijze pak van Carven. Nu is het tijd voor een frisse wind en worden treinbegeleiders, stationspersoneel en loketbedienden bij NMBS in een nieuw jasje gestoken.

6 firmas dienden een ontwerp in voor het nieuwe NMBS-uniform. Een jury, samengesteld uit personen die nauw betrokken zijn bij het dragen van een uniform, evalueerde deze verschillende voorstellen. Uiteindelijk werd UDC Corporate Fashion uitgekozen met een ontwerp van de Belgische ontwerper Olivier Strelli.

Het NMBS-personeel dat in contact staat met de klanten heeft de meest zichtbare rol binnen het bedrijf. De treinbegeleiders, het verkoopspersoneel en de onderstationchefs zijn de ambassadeurs van de onderneming. Daarom moet het nieuwe uniform het NMBS-imago en de waarden van het bedrijf mee ondersteunen. Bovendien moet de look coherent zijn met die van de treinen. Het is bovendien uiterst belangrijk dat klanten het NMBS-personeel vlot zouden herkennen. Anderzijds moet het nieuwe pak functioneel zijn (zowel naar confectie als onderhoud toe) en afgestemd op de verschillende werksituaties, maar uiteraard toch comfortabel zitten. Het nieuwe uniform heeft een stijl die nog meerdere jaren actueel blijft.

De ontwerper besteedde in het design de nodige aandacht aan de harmonie tussen de herenpakken en de vrouwenensembles. Bovendien werkte Strelli een zeer geslaagde visuele variatie uit tussen de uniformen van de verschillende beroepsgroepen. Door te spelen met kleuren en kleine accenten tekende hij een modieus en haast tijdloos nieuw NMBS-uniform.

Een uniform bestaat uit een hoofddeksel, hemd, vest, broek, riem en das of halsdoek met een clip. Voor de winter komt er een herenpullover of damescardigan, winterbroek of -rok, wintersjaal en anorak bij. Al naargelang de job moet het personeelslid bepaalde onderdelen van het uniform dragen.

De basiskleuren zijn donkergrijs-blauw (broek of rok), grijs (vest) en lichtgrijs (hemd). De hoedjes variëren qua hoofdkleur naargelang de functie (donkerblauw of oranje). Ook de kleurdetails op vest, hemd of broek zijn verschillend voor de mensen van NMBS Mobility (oranje) en NMBS Europe (paars). De gesp van de broeksriem en de clip bij de halsdoek hebben de vorm van het NMBS-logo, dat overigens vaker terugkeert in het uniform. De wintersjaal is wellicht een van de meest in het oog springende stukken van het ensemble.

Om zeker te zijn dat het nieuwe uniform voldoet aan de hoge kwaliteitseisen, gevolg van het intensieve gebruik en de praktische arbeidsomstandigheden, moest het uitgebreid getest worden. Aan deze draagtest werd door 14 treinbegeleiders en 8 loketbedienden meegewerkt in de periode september tot november 2009. Gebaseerd op de gebruikservaringen van het testpanel werden een aantal kleine aanpassingen doorgevoerd aan het uniform.

Het nieuwe uniform voor 5300 personen betekent voor NMBS een investering van 6,8 miljoen euro. In deze overeenkomst zit niet alleen de levering van de nieuwe uniformen, ook de noodzakelijke vervanging van bepaalde onderdelen voor de volgende 6 jaar is inbegrepen.

Na de maatname van alle personeelsleden tussen februari en mei van dit jaar startte de firma UDC Corporate Fashion met de productie van de duizenden uniformen. Vanaf juli werden de uniformen bij elk personeelslid op zijn of haar thuisadres bezorgd. Op die manier is er absolute zekerheid dat ieder tijdig over het nieuwe uniform beschikt.

Marc Descheemaecker, CEO van NMBS kijkt uit naar het nieuwe uniform: Onze medewerkers die met de klanten in contact staan, zijn de absolute ambassadeurs van NMBS en worden door de klanten erg geapprecieerd. Dat blijkt trouwens ook uit verschillende enquêtes. Na meer dan 10 jaar is het dan ook tijd om hen opnieuw in het pak te steken. Het ontwerp is modieus en tijdloos. We zijn trots op onze medewerkers en hun nieuwe outfit, die zeker veel positieve reacties zal uitlokken. Ik kijk er zelf alvast naar uit...

Op maandag 4 oktober volgt de big bang: het vertrouwde grijze pak verdwijnt en wordt vervangen door het nieuwe uniform UDC by Strelli.

De NMBS-treinbegeleiders in hun nieuwe uniform.

Ook de NMBS-onderstationchefs zijn erg herkenbaar met hun nieuwe pak.

Het verkoopspersoneel van NMBSEurope heeft als enige een paarse tint in het uniform.

Het ontwerp voor treinbegeleiders en treinbegeleidsters van NMBS Mobility:

Het ontwerp voor de onderstationchef van NMBS Mobility:

Het ontwerp voor het verkoopspersoneel van NMBS Mobility:

Het ontwerp voor de verkopers en verkoopsters aan de loketten van NMBS Europe: