Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

28 september 2010

Dikke dierendag op 4 oktober

Gratis gezondheidscheck voor dikke dieren bij Universiteitskliniek in Utrecht

Obesitas, overgewicht, is een toenemend probleem onder mensen, maar ook onder huisdieren. Ongeveer 40% van de Nederlandse huisdieren heeft er last van. Net zoals te dikke mensen krijgen te dikke dieren problemen met hun gewrichten, hun stofwisseling en hebben een grotere kans op suikerziekte. Speciaal op dierendag organiseert de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG) van de Universiteit Utrecht daarom in haar Obesitaspolikliniek een gratis gezondheidscheck voor dikke dieren.

Op maandag 4 oktober kunnen baasjes met hun hond of kat tussen 10.00 uur en 15.00 uur terecht bij de Dierendag Obesitaspoli. Ronald Jan Corbee, specialist klinische voeding i.o van de UKG: "Gezonde voeding en een bijbehorend gezond gewicht is voor dieren net zo belangrijk als voor mensen. Dat bereik je bij een dier met gezonde voeding en voldoende beweging. Dieren maken tegenwoordig echt deel uit van het gezin en dat wordt ook qua voeding zo gezien. De kat krijgt een schaaltje melk en de hond een stukje kaas. Voor deze dieren betekent het echter dat ze omgerekend van mens naar dier vier en een halve hamburger eten. Obesitas bij dieren is meestal een welvaartsziekte."

Steun in de rug

"Net zoals afslanken voor mensen moeilijk is, hebben dieren soms ook een extra steuntje in de rug nodig", zegt Corbee. "Het bereiken van een gezond gewicht bij een huisdier begint met een bezoek aan de dierenarts. Die kan het dier volgens een behandelplan laten afvallen. Mocht dat niet lukken, dan kunnen wij in de Universiteitskliniek breed aanvullend onderzoek doen om te achterhalen wat andere oorzaken kunnen zijn. Met extra begeleiding bij het afslanken lukt het dan vaak toch om een gezond gewicht te bereiken."

Plek in de poli

Diereigenaren zijn op dierendag van harte welkom op de Dierendag Obesitaspoli. "Wij willen eigenaren graag bewust maken van de gezondheidsrisico's die overgewicht met zich meebrengt voor hun dier. De dieren worden gewogen en er wordt een conditiescore gemaakt. We bepalen het streefgewicht en berekenen wat het ideale energiegebruik van het dier is. Daarna krijgt de eigenaar een voedingsadvies. Na het bezoek ligt er nog een leuke attentie voor de dieren klaar".

Ieder baasje is van harte welkom. Wilt u zeker zijn van een plaatsje in de poli? Meldt u zich dan aan op nummer: 030-253 9411.




Universiteit Utrecht