Academisch ziekenhuis Maastricht

Opvallende actie tijdens donorweken in het azM Publicatiedatum: 28-09-2010 Bron: stafdienst Communicatie Auteur: stafdienst Communicatie Datum: 28-09-2010

In het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) vinden van 4 tot 15 oktober de donorweken plaats. In die periode wordt in het ziekenhuis op een opvallende manier aandacht gevraagd voor orgaandonatie in het algemeen en het maken van een keuze in het bijzonder. Thema van de campagne is: denk met je hart en maak zelf de keuze: donor ja/nee!

Doel van de campagne is om duidelijk te maken dat iedereen in de situatie kan komen dat hij of zij een donororgaan nodig heeft. Iedereen die zich realiseert dat hij ontvanger van een donororgaan kan worden, zal zich de vraag moeten stellen of hijzelf ook organen wil afstaan als het noodlot hem of haar treft. Het is dan wel zo fair het antwoord op die vraag ook vast te leggen, en het niet aan nabestaanden over te laten die vraag te beantwoorden op een moeilijk moment.

Slechts 37,7 procent van alle Nederlanders heeft zijn of haar keuze over orgaandonatie vastgelegd (zogenoemde raadpleegbare registraties). Overigens doet Limburg het met 40,1 procent wat dat betreft beter dan het landelijk gemiddelde. Alleen Noord-Brabant scoort beter met 41,6 procent. Maar ook in Limburg heeft dus de meerderheid van de mensen niets vastgelegd.

Om het registreren te stimuleren komen er van 4 tot 15 oktober op verschillende plaatsen in het ziekenhuis rode harten te staan waar registratieformulieren kunnen worden afgehaald of ter plaatse ingevuld. In de gang van de Serrehal naar de Polihal wordt een tentoonstelling van de stichting Donorvoorlichting ingericht, her en der in het ziekenhuis komen de bekende posters van de Ja/ Nee-campagne te hangen en bij de ingangen van het ziekenhuis, bij de restaurants en in de Serrehal komen zogenoemde blikvangers te staan van jongemannen met een (donor)boodschap. Op hun ontblote bovenlijf zijn die organen hart, longen, nieren en lever getekend, met de vraag donor ja/nee?.

In de periode van 4 tot 15 oktober zijn er vier voorlichtingssessies voor middelbare scholieren over de nieren, van anatomie en functie tot en met dialyse en transplantatie. Ook het onderwerp orgaandonatie zal aan de orde komen. Het azM heeft zich toegelegd op niertransplantaties. In 2009 vonden er in het Maastrichtse ziekenhuis zeventig niertransplantaties plaats. Ter afsluiting van de donoractie in Maastricht en als kick-off voor de landelijke actie worden op 15 oktober 250 grote ballonnen opgelaten met daaraan kaartjes met het 'ja'-logo. Leerlingen van de Maastrichtse basisschool De Spiegel zullen, samen met patiëntjes van de Kinderafdeling van het ziekenhuis, het oplaten van de ballonnen voor hun rekening nemen. Voorafgaand aan de ballonnenactie krijgen de leerlingen van groep 8 van De Spiegel op 7 oktober voorlichting over orgaandonatie.